Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бајден: Знам да Вучић много нервира Русе

Bookmark and Share

16.09.2015. С.Чонградин

Бајден је у више наврата изразио задовољство намером Александра Вучића да диверзификује изворе гаса, истичући да изузетно цени "храброст председника Владе Србије када сам одлучује ко је партнер Србији"

Шта је потпредседник САД поручио српском премијеру, током састанка у Вашингтону
Шта је потпредседник САД поручио српском премијеру, током састанка у Вашингтону

Званичници Сједињених Америчких Држава изузетно цене одлуку Србије да се ослободи зависности од руског гаса и добро им је познато да се премијер Србије због такве политике замера Русији. То је Џозеф Бајден, потпредседник САД, рекао Александру Вучићу, премијеру Србије, приликом сусрета у Вашингтону, сазнаје Данас из дипломатских извора. Како преносе извори нашег листа, Бајден је у више наврата изразио задовољство намером Александра Вучића да диверзификује изворе гаса, истичући да изузетно цени "храброст председника Владе Србије када сам одлучује ко је партнер Србији".

"Бајден је рекао и да зна да Вучић својом политиком нервира Русе", преносе за наш лист дипломатски извори.
Према њиховим речима, Џозеф Бајден је истакао да је диверзификација гаса један од најважнијих фактора за стабилност државе Србије. 

 "Бајден је рекао да разуме односе Србије са Русијом и да изузетно цени храбрости коју Александар Вучић показује када сам одлучује ко је партнер Србији. Рекао је и да поштује нашу одлуку да диверзификујемо изворе гаса, да је то важно за стабилност земље. Бајден је истакао и да зна да Александар Вучић много нервира Русе том својом политиком", речено је Данасу у дипломатским изворима.

"Србија је добила похвале Светске банке за економске реформе и то је знак да је Србија сигурна земља за инвестирање", написао је премијер Александар Вучић на Твитеру након разговора са директором те међународне институције Џим Јонг Кимом. Он је новинарима у Вашингтону, после тог састанка, рекао да је Светска банка задовољна оним што је Србија до сада урадила и да између наше земље и те финансијске институције нема отворених питања и размимоилажења у ставовима, али да предстоји још тешког посла. 

Премијер је пренео и речи директорке канцеларије Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин, која је казала да ће Србија, уколико настави са реформама без обзира на тежину ситуације у којој се налази, ускоро у региону бити убедљиво најбоља земља. "То није мали подстрек и на нама остаје да радимо вредно и добро и сигуран сам да ћемо у Светској банци имати доброг партнера", рекао је Вучић.

Упитан да ли Србија има проблем са одобреним, али нереализованим кредитима Светске банке, Вучић је рекао да то није велики и одлучујући новац за државу и јавне финансије.

"То је наша недовољна способност да проценимо да ли су нам неки кредити потребни, али то је мањи проблем. Он ће се растезати годину или две, али то је свеједно, кад говоримо о држави и јавним финансијама, то није безначајан, али ни одлучујући ни велик новац", каже Вучић.

Вучић је навео да Србија сад има прилику да се позиционира за следећих 50 година као држава која штити европске вредности и вредности савременог човечанства.
Писмо конгресмена

Поводом писма које је група од пет конгресмена упутила Бајдену 11. септембра, у коме се изражава забринутост због ситуације у Србији, у дипломатским изворима кажу да је иницијатор конгресменка која припада такозваном "босанском кокусу". Сви конгресмени су били позвани да потпишу писмо, али је то учинило само њих четворо, и оно је достављено и Амбасади САД у Београду. У писму се изражава забринутост због "учвршћивања утицаја" људи из најближег окружења српског премијера, али и због наводних веза Вучића са специјалним изаслаником Кремља Александром Бабаковим.

Нови амбасадор

Бела кућа је у среду објавила да председник Барак Обама намерава да номинује Кајла Р. Скота за место новог амбасадора САД у Србији. Говорећи о тој и другим номинацијама на званичне позиције унутар америчке администрације, Обама је казао да је „сигуран да ће нам ови искусни и вредни појединци помоћи да се ухватимо у коштац с важним изазовима с којима се Америка суочава“.

Извор Лист Данас

 

 


#   Александар Вучић   САД   Русија   посета   политика   гас   Лист Данас   Џозеф Бајден   Светска банка   Елен Голдстин
@avucic @OnlineDanas @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима