Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Надам се повољнијим ценама руског гаса за Србију

Bookmark and Share

23.02.2022. РТС, Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је да ће и Србија имати проблема ако руски гас у Европи буде 2.000 долара за 1.000 метара кубних, али да ће свакако наша земља боље проћи од других и да се нада повољнијим ценама у договору са Русијом.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Александар Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што је Дмитриј Медведев поручио ЕУ да ће плаћати гас 2.000 долара.

Не могу да кажем да је то добро за нас, рекао је Вучић и додао да ће свакако гледати да се умање наши проблеми у светској кризи.

Председник је поручио да грађани Србије не треба да брину.

"Учинићемо да буде мања криза него у другим земљама. Ипак, 2.000 долара за гас би за нас било неиздрживо. Надам се да ћемо постићи повољнији договор", рекао је Вучић.

Истакао је да не зна ко би у Европи могао да плати тако високу цену гаса, као и да је гас из других извора само празна прича, пошто тако може да се надомести само део потребних количина гаса.

"Одмах да вам кажем, за нас би то било апсолутно неиздрживо. Тако да се надам да ћемо постићи неки повољнији договор. Не знам ко то у Европи може да плати. Али, без руског гаса они не могу. То што ће танкерима да довозе ЛНГ – течни природни гас, то је празна прича, пошто може да се надомести тек део потреба. То могу да причају неком неискусном ко је тек пола године на власти или слуша те бајке. Знам добро колико има и ког гаса, и одакле, и шта има у Александрополису и шта има у гасоводу ТАП и ТАНАП", напоменуо је Вучић.

Председник је додао да Србија сада има и најјефтинију струју у Европи.

Каже да ће и вечерас када заврши обавезе у Монаку, пре одласка у Шпанију, поново да се бави тиме шта још може да се уради како би се наша земља додатно осигурала у кризи.

Има безброј проблема, али радимо напорно и спремамо се за све, поручио је Вучић. 

"Постоје алтернативе, али немамо море и луке"

Председник је, поводом актуелне ситуације у Украјини и могуће енергетске кризе, рекао да постоје алтернативе за увоз енергената, али је велики хендикеп што Србија нема море.

Указао је да морамо да користимо луке у суседству, али да неке земље не могу да дођу, на пример, до луке Констанце због разних мултилатералних односа.

Пренео је да је разговарао са председником Ирана, који, како је рекао, има много тога што нам је потребно од нафте, гаса, ђубрива.

"Али организујте то. Није лако, али верујем да ћемо с њима моћи у будућности", објаснио је Вучић.


#   Александар Вучић   Русија   гас
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима