Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цена сребра и злата у успону

Bookmark and Share

17.02.2014. Vladimir Ciplic

Ако сте у потрази за додатним видом посла, који би вам донео добру зараду, онда би требало да размислите о трговини племенитим металима. Мада, постоји једна зачкољица: морате имати одређену количину новца, коју сте спремни да уложите у куповину злата, сребра или платине, на некој од светских берзи.

Цена сребра и злата у успону

У другом кварталу прошле године су цене злата и сребра порасле, али према мишљењу аналитичара, није сигурно да ће наставити да расту, јер је познато да је претходио период па цена акција на светском тржишту.

Пре него што одлучите коју ћете фирму ангажовати да за вас обавља берзанске трансакције, ево неких основних података о трговини племенитим металима, а највише златом и сребром.

Цена чистог злата се у фиксном облику одређује два пута дневно и то у 10:30 и у 15:00 часова по лондонском времену. Лондонска берза диктира цену злата, а она се одређује у следећим валутама: амерички долар ( УСД ), Евро ( ЕУР ) и британска фунта ( ГБП ). Цена се одређује за такозвану тројну унцу злата.

Акције злата су у последње време забележиле скок, па трговци на светским берзама, који улажу у златне полуге, могу рећи да су свој новац увећали 4 до 5 пута. Међутим, тај вид зараде дефинитивно није за оне који немају стрпљења, јер рецимо цена злата није година расла, али је у последње време забележила велики скок.

Што се наше земље тиче, нажалост њени грађани не могу да тргују златним полугама, јер још увек тај вид пословања није законом регулисан. Оно што могу урадити, јесте да тргују кованицама злата. На интернету је могуће пронаћи различите брокерске куће, које вам могу понудити услуге трговине кованицама од племенитих метала: злата, сребра или платине.

Цена злата и сребра у нашој земљи се одређује према степену финоће накита. Тако је, рецимо за 1 грам злата, финоће 14 карата могуће добити између  нешто више од 1 500 динара. Грам злата од 22 карата вреди око 2 500 динара. А нешто мање од 1 000 динара ћете добити уколико ваш накит садржи злато од 9 карата.

Треба имати на уму да је цена белог и жутог злата углавном иста. Међутим, постоје продавнице које ипак продају бело злато за нешто вишу цену него што је жуто. Разлог за то лежи у структури белог злата, која чини да предмет израђен од ове врсте злата буде нешто тежи, него исти такав израђен од жутог злата.

Што се цене сребра у нашој земљи тиче, она је изразито ниска, те многи златари говоре да је сребрни накит потпуно неисплатив за продају. Зато, уколикоимате неки старински накит од овог племенитог метала, боље је да почнете да га носите или да поклоните некоме. Мада, постоје продавнице и појединци који се баве откупом искључиво накита и предмета од сребра, па је могуће да ће вам они понудити вишу цену.

Оно што не смете заборавити, ако одлучите да продате неки златни или сребрни комад накита, јесте где ћете то урадити. Наравно да је у већим градовима, попут Београда и Новог Сада, на пример, знатно већа конкуренција, па су и цене откупа злата и сребра различите. Зато, ако је могуће не журите са продајом док не нађете правог купца.

 


#   цена
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима