Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Cena srebra i zlata u usponu

Bookmark and Share

17.02.2014. Vladimir Ciplic

Ako ste u potrazi za dodatnim vidom posla, koji bi vam doneo dobru zaradu, onda bi trebalo da razmislite o trgovini plemenitim metalima. Mada, postoji jedna začkoljica: morate imati određenu količinu novca, koju ste spremni da uložite u kupovinu zlata, srebra ili platine, na nekoj od svetskih berzi.

Cena srebra i zlata u usponu

U drugom kvartalu prošle godine su cene zlata i srebra porasle, ali prema mišljenju analitičara, nije sigurno da će nastaviti da rastu, jer je poznato da je prethodio period pa cena akcija na svetskom tržištu.

Pre nego što odlučite koju ćete firmu angažovati da za vas obavlja berzanske transakcije, evo nekih osnovnih podataka o trgovini plemenitim metalima, a najviše zlatom i srebrom.

Cena čistog zlata se u fiksnom obliku određuje dva puta dnevno i to u 10:30 i u 15:00 časova po londonskom vremenu. Londonska berza diktira cenu zlata, a ona se određuje u sledećim valutama: američki dolar ( USD ), Evro ( EUR ) i britanska funta ( GBP ). Cena se određuje za takozvanu trojnu uncu zlata.

Akcije zlata su u poslednje vreme zabeležile skok, pa trgovci na svetskim berzama, koji ulažu u zlatne poluge, mogu reći da su svoj novac uvećali 4 do 5 puta. Međutim, taj vid zarade definitivno nije za one koji nemaju strpljenja, jer recimo cena zlata nije godina rasla, ali je u poslednje vreme zabeležila veliki skok.

Što se naše zemlje tiče, nažalost njeni građani ne mogu da trguju zlatnim polugama, jer još uvek taj vid poslovanja nije zakonom regulisan. Ono što mogu uraditi, jeste da trguju kovanicama zlata. Na internetu je moguće pronaći različite brokerske kuće, koje vam mogu ponuditi usluge trgovine kovanicama od plemenitih metala: zlata, srebra ili platine.

Cena zlata i srebra u našoj zemlji se određuje prema stepenu finoće nakita. Tako je, recimo za 1 gram zlata, finoće 14 karata moguće dobiti između  nešto više od 1 500 dinara. Gram zlata od 22 karata vredi oko 2 500 dinara. A nešto manje od 1 000 dinara ćete dobiti ukoliko vaš nakit sadrži zlato od 9 karata.

Treba imati na umu da je cena belog i žutog zlata uglavnom ista. Međutim, postoje prodavnice koje ipak prodaju belo zlato za nešto višu cenu nego što je žuto. Razlog za to leži u strukturi belog zlata, koja čini da predmet izrađen od ove vrste zlata bude nešto teži, nego isti takav izrađen od žutog zlata.

Što se cene srebra u našoj zemlji tiče, ona je izrazito niska, te mnogi zlatari govore da je srebrni nakit potpuno neisplativ za prodaju. Zato, ukolikoimate neki starinski nakit od ovog plemenitog metala, bolje je da počnete da ga nosite ili da poklonite nekome. Mada, postoje prodavnice i pojedinci koji se bave otkupom isključivo nakita i predmeta od srebra, pa je moguće da će vam oni ponuditi višu cenu.

Ono što ne smete zaboraviti, ako odlučite da prodate neki zlatni ili srebrni komad nakita, jeste gde ćete to uraditi. Naravno da je u većim gradovima, poput Beograda i Novog Sada, na primer, znatno veća konkurencija, pa su i cene otkupa zlata i srebra različite. Zato, ako je moguće ne žurite sa prodajom dok ne nađete pravog kupca.

 

Komentara: 0


#   cena
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima