Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Velike promene u niškoj toplani "Krivi vir": Početak zamene dimnjaka

rssBookmark and Share

Niš 16.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Uveliko traje rekonstrukcija i promene promene u najvećoj niškoj toplani "Krivi vir", kako je najavljeno danas. Rekonstrukcija opreme je u punom jeku, a ključni korak u ovom procesu je početak zamene jednog od dva dimnjaka.

Velike promene u niškoj toplani "Krivi vir": Početak zamene dimnjaka

Direktor JKP "Gradska toplana", Predrag Milačić, istakao je da su radovi trenutno usmereni na proširenje otvora na krovu kako bi novi dimnjaci mogli bezbedno da se instaliraju. Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, zamena prvog dimnjaka biće završena danas.

Očekuje se da će projekat rekonstrukcije toplane Krivi vir biti završen do kraja godine. Ova rekonstrukcija će doneti značajne koristi u efikasnijem korišćenju energenata i smanjenju emisije štetnih gasova tokom zimskog perioda.

Ključni aspekti projekta uključuju zamenu starih gorionika novim, ugradnju kanala za recirkulaciju dimnih gasova i upotrebu gasa kao goriva, što će doprineti povećanju energetske efikasnosti i ekološke prihvatljivosti toplane.

Dodatno, predviđena je ugradnja utilizatora koji će poboljšati stepen korisnosti kotlova do 94%. Čelični dimnjaci povezani sa kotlovima K1 i K2 su korodirali do te mere da ugrožavaju sigurnost rada postrojenja, pa će tokom rekonstrukcije biti zamenjeni, uz adekvatne mere bezbednosti.

Modernizacija automatike za vođenje kotla i gorionika je takođe planirana, što će omogućiti potpunu automatizaciju rada postrojenja.

Projekat KFW5, pod nazivom "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja", uključuje projektovanje, isporuku dobara i ugradnju proizvodnih kapaciteta za rehabilitaciju daljinskog grejanja. Vrednost radova u toplani Krivi vir iznosi 2,291,630.00 evra.

Očekuje se da će period otplate ulaganja biti između 5 i 7 godina, s obzirom na vrednost goriva koje koristi toplana na godišnjem nivou i projektovane uštede.

Ova ambiciozna preduzimanja jasno pokazuju posvećenost Niške toplane Krivi vir ka unapređenju svojih sistema i pružanju efikasnijeg i ekološki prihvatljivog grejanja za građane Niša.


#   Niš   Gradska toplana JKP   Predrag Milačić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima