Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дочек Нове године на планинама Јужне Србије

Bookmark and Share

Београд 09.11.2018. Никола Стојановић

Нашу земљу красе прелепи планински венци, који чине уједно и веома велики део територије Србије.
Било који повод да је у питању, посета некој од планина за дочек Нове године сигурно ће оставити неизбрисив траг искуства и утисака сваком појединцу. 

Docek nove godine na planini
Docek nove godine na planini

Нашу земљу красе прелепи планински венци, који чине уједно и веома велики део територије Србије. О значају који имају планине за нашу земљу, сведочи чињеница да су веома настањене, посећене и туристички развијене. Било који повод да је у питању, посета некој од планина за дочек Нове године сигурно ће оставити неизбрисив траг искуства и утисака сваком појединцу. 

Дочек Нове године на нашим планинским венцима представља драгоцени ужитак, у коме се преплићу различите активности са генијалним идејама за вечерње славље.Овакав прославе је управо за оне људе којима су досадиле кафане за дочек Нове године у Београду или другим већим градовима где је гужва неподношљива. Југ Србије красе многи планински венци, где се годинама уназад организују прославе како 31. децембра, тако и у првим данима наредне године. Поред Копаоника, Таре, Златибора и Дивчибара, које су у другим крајевима наше земље и представљају изражено популарне дестинације за дочек Нове године, југ земље све је популарнији и богатији планинским садржајима у овом периоду године.

Радан планина – необјашњива туристичка атракција

Све интересантнија и популарнија планина за дочек Нове године је и Радан, распрострањена на југу земље. Мистичност, јединственост и мирноћа – то је оно што ову планину чини све занимљивијом, па је многи туристи посете током године. Све је више хотела који се рађају баш на овом венцу, као и других видова смештаја, забавних и пространих локалитета. Новогодишња еуфорија, одлична је шанса да посетите ову планину, и на њеним оброцима природну тајну – Ђавољу варош, чудо наше земље, састављено од земљаних кула, невероватних облика и димензија. Необјашњива чуда, фијук ветрова и планинска свежина – красе планину Радан.

Поред ове туристичке знаменитости, планина обилује све већим бројем пешачких стаза и активности, које привлаче велики број домаћих и страних туриста, посебно за дочек Нове године, када се организују и хотелске и ресторанске прославе, без потребног великог новчаног износа. 

Стара планина – лепотица југа

Обухватајући наше четири општине на југу Србије, Стара планина је права лепотица овог дела земље. То доказује чињеница да је природно богатство изузетно очувано и нестварно лепо. Када је зимски покривач присутан, одише посебном свежином и чистоћом. Све развијенији је и сеоски туризам, па је и број туриста који посећују ову планину многоструко увећан у односу на претходне периоде.

Чињеница да је обично пет месеци присутан зимски прекривач, нешто је што привлачи велики број љубитеља зимских спортова и игара на снегу. Температуре су такође обично ниже и осцилирају, што је у вези са великим бројем зимских дана. Чист и свеж планински ваздух, мирно окружење, доступност свих рекреативних активности и услуга хотела, чини ову планину све популарнијом за породице и појединце, посебно за дочек Нове године. 

Шар планина – изазов за храбрије

На самом југу земље, на граници са Црном Гором, Албанијом и Македонијом, налази се Шар планина, или називана другим називима, од којих је један Царска планина. Због свог природног богатства, проглашена је за Национални парк, што потврђује квалитет сваког минута и сата проведеног у овом прекрасном подручју. Иако има прилично високе врхове, проходност је одлична и број туриста је велики.

Дочек Нове године интересантан је свим генерацијама, како због културног и историјског наслеђа, тако и због разноврсног биљног и животињског света, о чему сведочи чињеница да постоји више од стотину различитих врста лептира настањених на овој планини. Поред тога, на овом простору постоји више од четрдесет манастира и цркви. Посебно за дочек Нове године, организују се посете, разгледања и активности на овој планини, праћење прославама. 

Јужни део наше земље представља прави извор природних богатстава, које обавезно треба посетити и упознати. Посебна прилика за то је дочек Нове године и празници, јер тада се комбинују одмори са зимовањем и са новогодишњим слављем, где се спаја здраво, лепо и корисно на једној од планина, које одишу свежином и лепотом.
 


#   Београд   Нова година   Стара планина   Ђавоља Варош   Јужна Србија регион   Радан   југ Србије   Шар планина   сеоски туризам
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима