Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како дигитална ера утиче на пословање предузећа?

Bookmark and Share

26.03.2018. Никола Стојановић

Развој дигиталне ере умногоме је утицао на само пословање предузећа тако што се од једног традиционалног начина пословања прешло на савремени облик који подразумева лакше долажења до тражених информација од стране свих врста потрошача на тржишту.

Како дигитална ера утиче на пословање предузећа?

Данас просто све што вас занима можете наћи на интернету. Све више људи даје предност електронском плаћању и куповини, такозваној “куповини из фотеље“. На тај начин потрошачи штеде своје време које би иначе потрошили да физички морају да оду у куповину. Управо због све већег броја оваквих потрошача, и сама предузећа морају да се прилагођавају потребама савременог купца.

Пре развоја Интернета, као и дигиталне технологије, пословало се сасвим другачије. Послодавци су штампали визит карте са основним подацима своје фирме и на тај начин давали информације о свом пословању, рекламирали се на билбордима, штампањем флајера и сл. Наравно, овакви облици рекламирања предузећа су и дан данас актуелни код нас. 

Шта развој дигиталне ере уопште значи за пословање предузећа?

Пре свега, сваки предузетник који се озбиљно бави послом мора да постоји на електронском тржишту, тј.његови производи или услуге морају бити доступни широкој народној маси која све више користи интернет као основни облик информисаности и комуникације.

Могући начини помоћу којих предузеће може постојати на електронском тржишту

На који ће се начин неко предузеће рекламирати, зависи од тога чиме се бави и која му је циљна група када је пласирање његових производа у питању. Уколико се предузеће бави трговином, тј.продајом ширег асортимана производа, требало би да има свој сајт који представља и промовише предузеће на електронском тржишту. Wеб сајт сваког предузећа омогућава заитересованим потрошачима да се ближе информишу о самим производима или услугама којима се предузеће бави, о ценама, врстама плаћања приликом куповине и сл. У ствари, он је један облик виртуелне продавнице која замењује класичну, традиционалну продавницу па самим тим омогућава широкој маси људи која живи у другим местима да лакше обаве куповину. 

Да бисте били међу првима на електронском тржишту у односу на своје конкуренте, тј.да би вас потенцијални купци што лакше нашли на интернету, морате да ангажујете стручне особе из ИТ сектора који ће омогућити да ваше предузеће буде међу првима када је грана привреде којом се бавите у питању. То се постиже процесом SЕО оптимизације који захтева стрљење, али гарантује позитивне резултате. 

Поред тога што свако савремено предузеће треба да има свој сајт, препоручује се и употреба друштвених мрежа као додатни облик рекламирања и промовисања пословања. Све већи број популације у нашој земљи има профил бар на једној друштвеној мрежи, било да је то Твитер, Инстаграм или Фејсбук. Свака од ових мрежа може вам помоћи у томе да људи који користе овакав облик комуникације могу да чују за вас и ближе се информишу о вашем пословању. 

Да бисте на прави начин користили друштвене мреже за рекламирање својих производа, можете ангажовати тзв. цоммунити менаџере који ће вас на прави начин представити. На Фејсбуку можете направити сопствену фејсбук страницу коју ћете временом развијати како би допрели до што већег броја људи који ће лајковати вашу страницу.

Сваким обликом електронске трговине предузеће генерално остварује бројне предности попут бржег пружања услуга, ширење базе потенцијалних купаца, као и уштедама у трошковима које пословање за собом носи.  


#   друштвене мреже   интернет   рекламе   ИТ сектор   флајери   визит карте
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима