Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народна радиност

rssBookmark and Share

Пирот 17.09.2013. Vladimir Ciplic

У давна времена се, што би рекли наши стари, “знао ред”. Тада су све мушке главе у породици биле задужене за послове ван куће: чување стоке, узгој воћа и поврћа, сакупљање, цепање и припрему дрва за зиму...а жене су биле задужене за бригу око куће и деце- Претпоставја се да су оне, у жељи да испуне оно мало слободног времена што су имале, заправо творци онога што данас сматрамо народном радиношћу.

Народна радиност

Овај појам је, заправо врло ђирок и под њим се подразумева све оно што су српск жене начиниле својим рукама, почев од: веза, хеклања, плетења, преко израде одевних предмета неком од ових техника, па до шивења, у почетку руком, а касније и машином.

Данас се у народну радиност сврстава и израда различитих сувенира, ћилима, музичких инструмената, али и производња домаће ракије.

Народна ношња

Ово је основни елемент који је својеврстан симбол етничког идентитета и припадности. У Србији сваки крај има своју варијацију националне ношње. У основи, чине је: јелек (врста прслука који је украшен везом), антерија (обично бела кошуља, а у неким крајевима је чак и она вежена), опанци (обућа, чији изглед варира од краја до краја наше земље), шајкача (традиционална српска капа). Некада је уз ношњу била “обавезна” и такозвана пастирска торба, која је била заправо мали ћилим у форми торбице и у њој су пастири чували храну.

Ћилими

Овај интересантан спој ткања и украса у нашој земљи постоји дуги низ векова. Иако још увек није утврђено преко кога је израда ћилима стигла у наше крајеве, једно је сигурно: ћилими које ткају жене из Пирота и околине данас су заштићен производ и прави српски бредн који је познат у готово читавом свету.

Пиротски ћилими су постали познати захваљујући специфичном начину ткања, јер су користиле само вретено и кудељу и на тај начин су добијале врло танке нити. Уз то, у то доба је на падинама Старе планине гајена аутохтона врста оваца, позната као праменка, захваљујући чијем фином руну су Пиротски ћилими стекли светску славу.


Сувенири

У последње време, под појмом народне радиности се најчешће подразумева израда сувенира. Тако настају бројни сувенири специфични за одређени крај или град. Творци сувенира нису само људи из народа, већ и многи познати уметници.


Остали облици народне радиности

Као што смо већ навели, овај појам је свеобухватан, па се под њим подразумева и израда праве српске ракије, али и музичких инструмената и осталих употребних или, пак само украсних предмета, као што су: грбови, ордење, производи од стакла или керамике...

Тако, где год се нађете у Србији, можете понети по неки сувенир. Некада су они били обичнији и на сваком је писало оно уобичајено: или назив места из кога потичу или “Поздрав из...”. Али, сувремени начин живота је донео и савременије сувенире. Па се тако врло често може десити да наиђете и на шаљиве сувенире, који ће вам свакако привући пажњу. Сврха израде и продаје сувенира јесте да вас увек сете на посету одређеном месту, па колико желите да заиста имате успомену на свој боравак у неком месту, можда је најбоље да се одлучите за оне уобичајене, попут: магнета са приказом места и натписом, шоља, грбова и сличних.

 


#   Пирот   ћилим   пиротски ћилим   народна ношња
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима