Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Narodna radinost

rssBookmark and Share

Pirot 17.09.2013. Vladimir Ciplic

U davna vremena se, što bi rekli naši stari, “znao red”. Tada su sve muške glave u porodici bile zadužene za poslove van kuće: čuvanje stoke, uzgoj voća i povrća, sakupljanje, cepanje i pripremu drva za zimu...a žene su bile zadužene za brigu oko kuće i dece- Pretpostavja se da su one, u želji da ispune ono malo slobodnog vremena što su imale, zapravo tvorci onoga što danas smatramo narodnom radinošću.

Narodna radinost

Ovaj pojam je, zapravo vrlo đirok i pod njim se podrazumeva sve ono što su srpsk žene načinile svojim rukama, počev od: veza, heklanja, pletenja, preko izrade odevnih predmeta nekom od ovih tehnika, pa do šivenja, u početku rukom, a kasnije i mašinom.

Danas se u narodnu radinost svrstava i izrada različitih suvenira, ćilima, muzičkih instrumenata, ali i proizvodnja domaće rakije.

Narodna nošnja

Ovo je osnovni element koji je svojevrstan simbol etničkog identiteta i pripadnosti. U Srbiji svaki kraj ima svoju varijaciju nacionalne nošnje. U osnovi, čine je: jelek (vrsta prsluka koji je ukrašen vezom), anterija (obično bela košulja, a u nekim krajevima je čak i ona vežena), opanci (obuća, čiji izgled varira od kraja do kraja naše zemlje), šajkača (tradicionalna srpska kapa). Nekada je uz nošnju bila “obavezna” i takozvana pastirska torba, koja je bila zapravo mali ćilim u formi torbice i u njoj su pastiri čuvali hranu.

Ćilimi

Ovaj interesantan spoj tkanja i ukrasa u našoj zemlji postoji dugi niz vekova. Iako još uvek nije utvrđeno preko koga je izrada ćilima stigla u naše krajeve, jedno je sigurno: ćilimi koje tkaju žene iz Pirota i okoline danas su zaštićen proizvod i pravi srpski bredn koji je poznat u gotovo čitavom svetu.

Pirotski ćilimi su postali poznati zahvaljujući specifičnom načinu tkanja, jer su koristile samo vreteno i kudelju i na taj način su dobijale vrlo tanke niti. Uz to, u to doba je na padinama Stare planine gajena autohtona vrsta ovaca, poznata kao pramenka, zahvaljujući čijem finom runu su Pirotski ćilimi stekli svetsku slavu.


Suveniri

U poslednje vreme, pod pojmom narodne radinosti se najčešće podrazumeva izrada suvenira. Tako nastaju brojni suveniri specifični za određeni kraj ili grad. Tvorci suvenira nisu samo ljudi iz naroda, već i mnogi poznati umetnici.


Ostali oblici narodne radinosti

Kao što smo već naveli, ovaj pojam je sveobuhvatan, pa se pod njim podrazumeva i izrada prave srpske rakije, ali i muzičkih instrumenata i ostalih upotrebnih ili, pak samo ukrasnih predmeta, kao što su: grbovi, ordenje, proizvodi od stakla ili keramike...

Tako, gde god se nađete u Srbiji, možete poneti po neki suvenir. Nekada su oni bili običniji i na svakom je pisalo ono uobičajeno: ili naziv mesta iz koga potiču ili “Pozdrav iz...”. Ali, suvremeni način života je doneo i savremenije suvenire. Pa se tako vrlo često može desiti da naiđete i na šaljive suvenire, koji će vam svakako privući pažnju. Svrha izrade i prodaje suvenira jeste da vas uvek sete na posetu određenom mestu, pa koliko želite da zaista imate uspomenu na svoj boravak u nekom mestu, možda je najbolje da se odlučite za one uobičajene, poput: magneta sa prikazom mesta i natpisom, šolja, grbova i sličnih.

 


#   Pirot   ćilim   pirotski ćilim   narodna nošnja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima