Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ко су Шопи у Србији?

rssBookmark and Share

Стара планина 17.10.2015. Јужна Србија Инфо

Шопи или Шопови је регионални назив који се употребљава за становнике настањене на централном Балкану, а који се по њима назива Шоплук.

Ко су Шопи у Србији?

Према Јовану Цвијићу, Шоплук обухвата целу западну Бугарску (укључујући видинску, софијску и пиринску регију), источну Македонију, део југоисточне Србије и веома мали део данашње Грчке.

Овај планински предео данас насељавају етнички Бугари, Срби и Македонци.Становништво Шполука је Цвијић поделио на три целине, прву са етничким Србима, другу са мешовитом популацијом и трећу која је ближа Бугарима.

У српском Шоплуку, као и у делу бугарског и македонског, становништво говори Призренско-тимочким или Торлачким дијалектом српског језика.

Извор Википедија

Шопски старинци Хелма (Балкана)

Фото: Весник

Народно предање недри Шопе као веома стари народ. Једна легенда износи, да када је Бог стварао свет првог дана је створио једног Шопа, другог дана другог и тако редом све до шестог дана, а онда се уморио и сео седмог дана да се одмори, па направио калуп по коме је створио све остале људе. Поред ове легенде постоји веровање, да кад Бог зажели да види како живе људи на Земљи, сиђе на Балкан (Стару планину) до врха Видлич изнад Забрђа код Цариброда.
Шоп(ов)и су стариначки народ Хелма и потомци Срибала („грчки“ Трибала), које Кедрин сврстава у Србе а Халкокондил у илирске Србе и најстарији народ на свету.

Шопи су као и Срибали сродници медских Рашана, али их етимолошки изводе од Сапеја, назива за једно егејско племе које је само облик рашанског народног и античког имена Сапаи, данас познатог под именом Шопи, Шопови, које семантички долази од исквареног облика назива Со(р)би, Са(р)би или (Се(р)би. Под овим именом на Балтику постоји србско племе Саби, док на Истоку у Петоречју постоје србски Соби, по којима је читава Индија добила име Софир (< Собир) како бележи Свето писмо.

Границе Шоплука нису сасвим јасне, нити су икада биле чврсто одређене, али се под овим именом подразумева заједнички назив за прилично велику област предоминантно планинског карактера, која се пружа на југу од Атоса у Грчкој, преко Плачковице и Малешких планина, даље, од белопаланачко-власинско-пчињског предела на западу, до Искера, Дупнице и Струме укључујући и софијски простор на истоку, па на север планинским венцем Балкана (Стара планина) до Јужних Карпата и даље на север, закључно с Лужичким Србима.

Још је бугарски просветни радник Филаретов, писао Вуку Караџићу да се они разликују од Шопова: Бугари источне Бугарске, западну Бугарску називају Шоплуком. По наречју и карактеру, они и данас имају више србске него бугарске карактеристике. Шопи се разликују од осталих Бугара, како карактером тако оделом и обичајима. Код Бугара, за Шопе постоји назив „белодрешковци“, за разлику од Бугара који носе црну одећу. Јиричек (Путовања по Бугарској) наводи, да без обзира на етнографску неопредељеност имена Шоп, не може се порећи да становници око софијског, брезничког и радомирског поља чине засебну целину, људи високог раста у белим оделима, „белодрешковци“, који се разликују од “црнодрешковаца” из источне Бугарске са својим узаним „чачкали чакширама“ и сурим долактицама.

Све до пре Балканских ратова, па и данас, обични Бугари су сматрали Шопе за нешто посебно разликујући их од осталиих Бугара. Антон Страшимиров наводи, да потпуни бугарски тип не постоји, вероватно због тога што су Бугари настали од мешавине различитих народа. Високе, танке, плавокосе и плавооке људе срећемо ближе ка србско-бугарској граници, док у другим деловима Бугарске углавном су ниски, тамнокоси и тамнооки. П. Славејков у свом популарном чланку о Шопима („Неколко думи за Шопите“), путујући по западној Бугарској, сматра све западно од Вита и Искера са пиротским, алексиначким и књажевачким крајем за територију са једним дијалектом којој је центар пиротски крај. У својим лингвистичким расправама даље пише: По наречју и по наравственој бити, Шопи имају сличност са Србима…
Када су 1836. године тражили прикључење Србији, Шопи су се определили по осећању припадности србском роду, па се у централним деловима Шоплука не може наићи на џамије. Према извештају за нишку епархију из 1878. године, поред цркава у скоро сваком селу било је чак 13 манастира у пиротском округу: Суковски, Темски, Погановски, Ржански, Изатовски, Смиловски, Дивљански… Отуда, Србска православна црква признаје преко 30 светитеља шопског порекла, већином великодостојника међу којима је и шест испосника земљорадника: Јован Рилски, Прохор Пчињски, Гаврило Лесновски, Јоаким Сарандинопољски, Петар Коритски, Јанићије из планине Дивеч и мученик занатлија Ђорђе Кратовац. Крсна слава у Шоплуку је веома поштована, а поред верских обичаја, Слава има и улогу мирења међу родбином и пријатељима.

Шопи по Цвијићу, спадају у централни тип који се у његово време простирао од Дунава, долином Мораве и реке Ихтиман између Софије и Црног мора, па све до Егеја у дужини од 1200 километара. На овај снажан антроплошки тип утицала је планиска изолованост и оскудица, која је ове људе научила трезвености, скромности, једноставности и умерености. Телесно добро развијени и темељни, Шопи се одликују великом издржљивошћу у раду и упорном истрајношћу у постизању циља. Осећају се особине сличне шумадијским, има не само духовне живости већ веселости и смисла за шалу.

Један француски дипломата, који је за време Милоша дуже боравио у Србији, забележио је како је породица носилац друштвеног статуса за разлику од Француске где је то појединац. У старо време презимена су се завршавала на „ин“, „ев“ и „ов“ а то су патронимични додаци: Антин, Котин, Стојин, Тодоров… у смислу фамилијарне припадности, јер су у средњем веку постојала само имена а уместо презимена служиле су титуле. У пиротском крају презимена су уведена тек после ослобођења од Турака, али поред њих постоје надимци или „прекори“, за које М. С. Лаловић каже: И данас се дешава, да дошљак или гост лакше нађе некога по прекору него по презимену. Цвијић је врло добро запазио вредност хумора у вези прекора: То је смисао за комичност која потиче од интелигенције и финог посматрања туђих акција, нарочито њихових побуда… када умеју да процене људе, њихове особине и страсти.

Испитујући дијалекте источне и јужне Србије, филолог Александар Белић, пропутовао је део Шоплука, где је обишао многа села и градове слушајући изворни говор становништва. Дијалекте је груписао у тимочко-лужнички, сврљишко-заплањски и јужноморавски говор. Утицаја на шопске дијалекте од стране бугарских говора није било много. Белић даље наводи, да је тимочко-лужнички говор врло добро сачувао свој стари фонетски и морфолошки склоп. Његове фонетске црте и то све, од прве до последње представљју црте старог србског језика или измене које су се извршиле специјално у овом говору.

Шопи су стариначки или рашански народ са Хелма, па је бесмислено изједначавати их етнички са новопридошлим туранским Булгарима. А. Белић закључује, да шопски дијалекти нису прелазни у смислу мешаних говора, они у основи представљају своје србске корене за које се несумњиво може утврдити, да се један њихов део одвојио и од 13-ог века почео самостално развијати. На шопском језику су писала и два великана србске књижевности. „Ивкова слава“ и „Зона Замфирова“ Стевана Сремца писани су на сврљишко-заплањском под-дијалекту, а „Коштана“ и „Нечиста крв“ Боре Станковића на моравско-вардарском (врањском) дијалекту.
Кроз историју је утицај свих цивилизацијских промена код Шопа био најслабији због њихове антропогеографске специфичности. Из тог разлога, Шоплук као област најчистије патријархалне културе централног типа недри потребу, да се испитају трагови архаичне србске културе која постоји у континуитету од неолита Хелма.

Приредио Слободан М. Филиповић, из књиге Шопски речник Танасија Тасева

Извор vaseljenska.com

Чувена шопска салата Фото: flickr.com

Коментара: 5


#   Стара планина   Прохор Пчињски   Зона Замфирова   Свето писмо
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+14) (-7)

  Pitam se, 20.12.2016.:
  Znam da necete da objavite moj komentar al sve jedno cu da vam se obratim. Nije mi jasno zasto obmanjujete javnost i ljude u Srbiji i ko pokrece i sponzorise ovakve tekstove? Koliko su popularni Sopi i njihovo ime u Srbiji i taj naziv, najbolje je da odete i sami npr. u Vranje i proverite na licnom primeru. (probajte da ubedite Vranjance da su oni u stvari "Sopi"i tako ih nazovete). Toliko ce se obradovati da ce vas nagraditi sa par psovki a mozda i nekim samarem a i pesnicom. A citirati Belica, Cvijica i slicne dvorske "rasne teoreticare" iz 19. veka koliko je pametno bas i ne znam. Cvijic= Dinarski supremacista (da ne kazem rasista) koji je "svasta" pisao i vredjao ne samo Sope vec i Sumadince i ostale u centralnoj Srbiji (a sve najgore mislio o Bugarima, Grcima i drugim narodima). Al zato je uzdizao u nebesa Hrvate, Crnogorce i Muslimane iz Bosne, kako su "pravi rasni Srbi" i "istinski Jugosloveni" itd.? Zasto i cemu ovo sve?

 • (+19) (-12)

  Димитър, 03.01.2017.:
  Драги другари,югославия умря това беше най-доброто което можеше да се случи веднъж завинаги сърбия да получи това което заслужава-да я бият,бият и пак да я бият...славяните,включително и българите, нямат проблем да живеят заедно, ама никога няма да бъдете толкова велики като българите или руснаците да успеете да обедините всички славяни щото на никого не му се живее във велика Сърбия...Приятно мизерстване във "велика сърбия",а ако някога си поискате някви фантазии да изпълнявате,просто недейте,вижте си в историята колко битки сте загубили лека вечер и моля оправете се малко

 • (+1) (-4)

  zaratustra, 03.01.2019.:
  Veoma dobar članak. Ipak je trebalo istaći poreklo Srba od Tribala, od kojih vode poreklo i današnji Šopi.

 • (+3) (-)

  Miloandrov, 11.09.2019.:
  Nategnut tekst bez imalo istorijskih osnova .To stanovništvo čini posebnu etničku skupinu,Niti su Srbi ni ti Bugari a ime potiče od čobanske tojage sopke .Još uvek ponegde može se čuti izraz ,,ne mo da te šopim.Još jednom ovakvi tekstovi su više smešni no ozbiljni

 • (+2) (-2)

  Emerllah Hyseni, 13.12.2019.:
  Nastavite po naućnim postignućima


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима