Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сублимациона штампа – графика која се препознаје у маркетингу

Bookmark and Share

29.01.2021. Никола Стојановић

Штампани примерци представљају битан аспект модерног маркетинга. Значајан је за ширење промотивних ефеката, како производних, тако и свих услужних делатности. А управо промоција представља кључни део стварања препознатљивости и упознавања јавности са активностима пословних субјеката. Један од начина да се креирају промотивни материјали врхунског квалитета омогућила је сублимациона штампа. 

sublimaciona stampa
sublimaciona stampa

Модерна техника штампања даје прилику за креирање јединствених садржаја уз квалитетне боје, што ће оставити упечатљив утисак у јавности. Бас таква је сублимациона штампа -  квалитетна, беспрекорна и јединствена. Веома је значајно представити начин функционисања, као и основне предности које има сублимациона штампа. Због тога, у наставку текста изложићемо наведене карактеристике.  

Како функционише сублимациона штампа?

Сублимациона штампа заснива се на употреби модерних достигнућа у области технике. Иако се ради о врло иновативним уређајима, генерално имају солидне цене, па овај тип штампе није скупа варијанта. Као и свака друга, сублимациона штампа заснива се на техници рада модерних штампача. Они функционишу по принципу допуњивих кетриџа, са 4 или више боја. Сублимациона штампа реализује се уз помоћ трансфер папира и топлотне пресе. На врло високој температури, боја из чврстог стања прелази у гасовито. Када се боја пренесе на трансфер папир, даље се уз топлотну трансфер пресу и снажан притисак на високој температури преноси на подлогу. 
Обично, ради се о материјалима попут: полиестра, керамике, пластике, ПВЦ материјала и сличних њима. Сублимациона штампа није одговарајућа за пренос боја на памук и друге природне материјале. Техника је врло прецизна, не долази до расипања боје, нити је опипљивог карактера. 

Предности које има сублимациона штампа

Много је разноврсних предности које даје сублимациона штампа. Прво, ради се о техници која је трошковно исплатива, а врло квалитетна, што је битно пословним субјектима. На тај начин се креира велики број примерака, а што их је више, то обично резултира и нижом појединачном ценом. Боје су живописне и могуће је створити илустрацију у пуном колору без икакве промене у поређењу са припремом за штампу. Сублимациона штампа креира невероватне илустрације на мајицама, шољама, УСБ фласх меморији, качкетима, привесцима, подлогама за миш и чаше, затим шаловима и капама, као и многим другим предметима. 
Они су одлични за промоцију, па се на тај начин поклањају купцима и другим сарадницима, за неговање добрих односа, или кроз гратис паковање, поклон за одређену вредност куповине, али и као дар наградне игре. То је важан део маркетинга, јер се на тај начин велики број људи упознаје са фирмама и препоручује их породици, пријатељима и познаницима. Сублимациона штампа савршен је избор за спонзорство спортских клубова, јер је најбољи избор приликом креирања спортске опреме – дресова, штуцни и транспарената. Значајна предност јесте врхунски квалитет штампе, што је већ приказано у самој техници преноса боје – без лошег отиска и расипања. Омогућава стварање препознатљивих промотивних производа, који могу бити у потпуности персонализовани, односно имати логотип, контакт податке, осликану илустрацију или промотивни текст из рекламе, као и много тога другог. 
Штампани производи врло су значајни за креирање препознатљивости предузећа, компанија и организација, без обзира на делатност, број запослених и карактер тржишта на којем се наступа. Сви воле поклоне, а то је сублимациона штампа препознала. На основу ове технике, добија се квалитетан и отисак који се разликује од свих других. Купци, добављачи, банкари и други сарадници предузећа могу имати најлепше мајице, шоље, украсне јастуке или много других дарова и корисних предмета, на којима се налази отисак који је створила сублимациона штампа.


#   информатика   медији   маркетинг   штампарија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима