Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sublimaciona štampa – grafika koja se prepoznaje u marketingu

Bookmark and Share

29.01.2021. Nikola Stojanović

Štampani primerci predstavljaju bitan aspekt modernog marketinga. Značajan je za širenje promotivnih efekata, kako proizvodnih, tako i svih uslužnih delatnosti. A upravo promocija predstavlja ključni deo stvaranja prepoznatljivosti i upoznavanja javnosti sa aktivnostima poslovnih subjekata. Jedan od načina da se kreiraju promotivni materijali vrhunskog kvaliteta omogućila je sublimaciona štampa. 

sublimaciona stampa
sublimaciona stampa

Moderna tehnika štampanja daje priliku za kreiranje jedinstvenih sadržaja uz kvalitetne boje, što će ostaviti upečatljiv utisak u javnosti. Bas takva je sublimaciona štampa -  kvalitetna, besprekorna i jedinstvena. Veoma je značajno predstaviti način funkcionisanja, kao i osnovne prednosti koje ima sublimaciona štampa. Zbog toga, u nastavku teksta izložićemo navedene karakteristike.  

Kako funkcioniše sublimaciona štampa?

Sublimaciona štampa zasniva se na upotrebi modernih dostignuća u oblasti tehnike. Iako se radi o vrlo inovativnim uređajima, generalno imaju solidne cene, pa ovaj tip štampe nije skupa varijanta. Kao i svaka druga, sublimaciona štampa zasniva se na tehnici rada modernih štampača. Oni funkcionišu po principu dopunjivih ketridža, sa 4 ili više boja. Sublimaciona štampa realizuje se uz pomoć transfer papira i toplotne prese. Na vrlo visokoj temperaturi, boja iz čvrstog stanja prelazi u gasovito. Kada se boja prenese na transfer papir, dalje se uz toplotnu transfer presu i snažan pritisak na visokoj temperaturi prenosi na podlogu. 
Obično, radi se o materijalima poput: poliestra, keramike, plastike, PVC materijala i sličnih njima. Sublimaciona štampa nije odgovarajuća za prenos boja na pamuk i druge prirodne materijale. Tehnika je vrlo precizna, ne dolazi do rasipanja boje, niti je opipljivog karaktera. 

Prednosti koje ima sublimaciona štampa

Mnogo je raznovrsnih prednosti koje daje sublimaciona štampa. Prvo, radi se o tehnici koja je troškovno isplativa, a vrlo kvalitetna, što je bitno poslovnim subjektima. Na taj način se kreira veliki broj primeraka, a što ih je više, to obično rezultira i nižom pojedinačnom cenom. Boje su živopisne i moguće je stvoriti ilustraciju u punom koloru bez ikakve promene u poređenju sa pripremom za štampu. Sublimaciona štampa kreira neverovatne ilustracije na majicama, šoljama, USB flash memoriji, kačketima, privescima, podlogama za miš i čaše, zatim šalovima i kapama, kao i mnogim drugim predmetima. 
Oni su odlični za promociju, pa se na taj način poklanjaju kupcima i drugim saradnicima, za negovanje dobrih odnosa, ili kroz gratis pakovanje, poklon za određenu vrednost kupovine, ali i kao dar nagradne igre. To je važan deo marketinga, jer se na taj način veliki broj ljudi upoznaje sa firmama i preporučuje ih porodici, prijateljima i poznanicima. Sublimaciona štampa savršen je izbor za sponzorstvo sportskih klubova, jer je najbolji izbor prilikom kreiranja sportske opreme – dresova, štucni i transparenata. Značajna prednost jeste vrhunski kvalitet štampe, što je već prikazano u samoj tehnici prenosa boje – bez lošeg otiska i rasipanja. Omogućava stvaranje prepoznatljivih promotivnih proizvoda, koji mogu biti u potpunosti personalizovani, odnosno imati logotip, kontakt podatke, oslikanu ilustraciju ili promotivni tekst iz reklame, kao i mnogo toga drugog. 
Štampani proizvodi vrlo su značajni za kreiranje prepoznatljivosti preduzeća, kompanija i organizacija, bez obzira na delatnost, broj zaposlenih i karakter tržišta na kojem se nastupa. Svi vole poklone, a to je sublimaciona štampa prepoznala. Na osnovu ove tehnike, dobija se kvalitetan i otisak koji se razlikuje od svih drugih. Kupci, dobavljači, bankari i drugi saradnici preduzeća mogu imati najlepše majice, šolje, ukrasne jastuke ili mnogo drugih darova i korisnih predmeta, na kojima se nalazi otisak koji je stvorila sublimaciona štampa.


#   informatika   mediji   marketing   štamparija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima