Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

То смо и заслужили: На литургији чегарским јунацима без Перишића, Илића, градског врха...

rssBookmark and Share

Ћеле кула 01.06.2016. Предраг Зликовац

На јучерашњој литургији чегарским јунацима испред Ћеле Куле нико из градског политичког врха није нашао за сходно да се појави.

Фото: Грађанин портал
Фото: Грађанин портал

Један општински функционер и још један коме не знам име, али Зорана Перишића, Милета Илића, већника и других високих функционера града, нигде ни од корова није било.

Већ ако се не варам четврту годину, а почело је на иницијативу бившег Епископа нишког Јована, 31.маја испред споменика Ћеле Кула у Нишу, свештенство нишких православних Цркви служи парастос и литургију у помен Чегарским јунацима.

Све то је у склопу програма обиљежавања Чегарске битке, односно церемоније и програма који се наставља код споменика на брду Чегар код Ниша.

У Ћеле Кули првобитно су биле изложене, у знак застрашивања лобање Срба изгинулих у бици на Чегру, а понеке су ту остале сахрањене до данас, мада су многе породице однијеле са собом.

Управо због тих сачуваних лобања србских јунака из битке на Чегру и вечног помена њиховог дуела битно је било присуство захвалних представника градске Власти и грађана Ниша који су на тај начин жељели да одају почаст и поштовање прецима који су положући свој живот уцртали трасу за коначно ослобађање Ниша од Турака.

Фото: Грађанин портал

Добро подсјети у својој бесједи један нишки парох, да се морамо чувати замке у којој нам све постаје институцијализовано и по унапријед утврђеном шаблону, јер ће мо на тај начин заборавити и своје претке и своју историју, а тако изгубити и своју будућност.

Ове године је било приметно одсуство телевизијских екипа и фоторепортера, ако се изузме једна шармантна новинарка млађе генерације у краћој лепршавој хаљиници, која је у циљу добијања што боље фотографије обилазила око Часне трпезе и младих свештеника у току Литургије.

Ове године парастосу и литургији био је присутан и представник Руско-Србског хуманитарног центра из Ниша у униформи, што би могло значити да почињу дувати неки други ветрови преко Србије.

Данас и четници обиљежавају свој дан и то они који се још од Македонији боре за слободу Крст Часни и Слободу златну.

Извор: gradjanin.rs


#   Миле Илић   Зоран Перишић   Ћеле кула   Бој на Чегру   Парастос   фотографије   Грађанин (портал)   РСХЦ Руски хуманитарни центар  
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима