Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

To smo i zaslužili: Na liturgiji čegarskim junacima bez Perišića, Ilića, gradskog vrha...

rssBookmark and Share

Ćele kula 01.06.2016. Predrag Zlikovac

Na jučerašnjoj liturgiji čegarskim junacima ispred Ćele Kule niko iz gradskog političkog vrha nije našao za shodno da se pojavi.

Foto: Građanin portal
Foto: Građanin portal

Jedan opštinski funkcioner i još jedan kome ne znam ime, ali Zorana Perišića, Mileta Ilića, većnika i drugih visokih funkcionera grada, nigde ni od korova nije bilo.

Već ako se ne varam četvrtu godinu, a počelo je na inicijativu bivšeg Episkopa niškog Jovana, 31.maja ispred spomenika Ćele Kula u Nišu, sveštenstvo niških pravoslavnih Crkvi služi parastos i liturgiju u pomen Čegarskim junacima.

Sve to je u sklopu programa obilježavanja Čegarske bitke, odnosno ceremonije i programa koji se nastavlja kod spomenika na brdu Čegar kod Niša.

U Ćele Kuli prvobitno su bile izložene, u znak zastrašivanja lobanje Srba izginulih u bici na Čegru, a poneke su tu ostale sahranjene do danas, mada su mnoge porodice odnijele sa sobom.

Upravo zbog tih sačuvanih lobanja srbskih junaka iz bitke na Čegru i večnog pomena njihovog duela bitno je bilo prisustvo zahvalnih predstavnika gradske Vlasti i građana Niša koji su na taj način željeli da odaju počast i poštovanje precima koji su položući svoj život ucrtali trasu za konačno oslobađanje Niša od Turaka.

Foto: Građanin portal

Dobro podsjeti u svojoj besjedi jedan niški paroh, da se moramo čuvati zamke u kojoj nam sve postaje institucijalizovano i po unaprijed utvrđenom šablonu, jer će mo na taj način zaboraviti i svoje pretke i svoju istoriju, a tako izgubiti i svoju budućnost.

Ove godine je bilo primetno odsustvo televizijskih ekipa i fotoreportera, ako se izuzme jedna šarmantna novinarka mlađe generacije u kraćoj lepršavoj haljinici, koja je u cilju dobijanja što bolje fotografije obilazila oko Časne trpeze i mladih sveštenika u toku Liturgije.

Ove godine parastosu i liturgiji bio je prisutan i predstavnik Rusko-Srbskog humanitarnog centra iz Niša u uniformi, što bi moglo značiti da počinju duvati neki drugi vetrovi preko Srbije.

Danas i četnici obilježavaju svoj dan i to oni koji se još od Makedoniji bore za slobodu Krst Časni i Slobodu zlatnu.

Izvor: gradjanin.rs


#   Mile Ilić   Zoran Perišić   Ćele kula   Boj na Čegru   Parastos   fotografije   Građanin (portal)   RSHC Ruski humanitarni centar  
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima