Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Занимљивости о Поршеу

Bookmark and Share

20.02.2014. Vladimir Ciplic

Знате ли која је једина фабрика аутомобила са подручја Немачке која ни на једном моделу аутомобила нема лимитер брзине? Реч је о немачком произвођачу аутомобила “ Порше “, који не поштује уобичајено ограничење брзине од 250 км/х и једноставно, ни на један модел свог аутомобила не уграђује лимитер.

Занимљивости о Поршеу

Оснивач ове фабрике био је Фердинад Порше. Овај аустријски аутомобилски инжењер је остао упамћен по Фоклсваген Буби, чији је званични назив био Тyп 1.  Намена најпознатијег изума овог аустријског инжењера да створи породичан аутомобил, који би био доступан готово свима. Овај модел “ Фоклсваген “ - ове фабрике се производио у периоду од 1938., па све до 2003. године и постао је један од најпродаванијих и најпопуларнијих модела у целом свету. Уз то, посебно је занимљиво што овај модел није имао готово никакве битније промене у дизајну током дугогодишње производње.

Иако су многи модели ове фабрике, као и “ Порше” -а касније постали познати и тражени у целом свету, практично је за њихов настанак заслужан нико други до озлоглашени Адолф Хитлер. Он је, наиме  на сајму аутомобила који је био одржан у Берлину 1933. године објавио да ће преузети читаву ауто индустрију Немачке. Уз то је дошао на идеју да би требало да се започне са производњом аутомобила у који би могле да се сместе две одрасле особе и троје деце. Уз то би требало да развије максималну брзину од 100 км/х, а да не кошта више од тадашњих 1 000 рајхсмарака. Такође, требало је и да се хлади ваздухом, а не водом и да му се мотор налази у задњем делу. Иако је био прилично несигуран да ће успети да уради пројекат за такав аутомобил, а да не кошта више од тражене вредности, Фердинанд Порше је ипак прихватио да радина пројекту. Тако се крајем 1935. године на путевима Немачке појављују први његови модели, који се сматрају претечом чувене Бубе.

Оно што је посебно занимљиво везано за фирму “ Порше “ и “ Фоклсваген “ јесте да је прву основао Фердинанд Порше у немачком граду Штутгарту 1931. године. Међутим, и фирма “ Фоклсваген “ је у рукама једног од његових наследника. Њом данас руководи један од Поршеовиг унука, Фердинанд Пије. Његова мајка, Луиз је била ћерка покојног Фердинанда Поршеа.

Сви чланови породице Порше су 1972. године склопили интерни договор који их је све обавезивао да се повуку са руководећих положаја. А мало пре тога је Пије основао сопствени конструкциони биро. Недуго после тога постаје директор за посебни технички развој у још једном од брендова Фолксвагена, “ Ауди” - ју. Управо он се сматра творце многих иновација у читавој групацији “ Порше “. Фердинанд Пије је од 16. априла 2002. године председавајући надзорног одбора групације “ Фоклсваген “ АГ.

Према постојећим подацима, “ Фоклсваген “ запошљава преко 300 хиљада људи. “ Ауди “ око 70 хиљада, а “ Порше “ око 12.

Свакако, оно што је најважније, и даље постоје аутомобили који су по квалитету, али и цени доступни и широким народним масама, што је и била првобитна намена Фердинанда Поршеа. Чак, уколико неко жели, могуће је да купи и половни модел аутомобила, а за много мању суму новца. Реч је о мало коришћеним и добро очуваним моделима, који се купују  код овлашћеног дилера. Тиме добијате сјајан аутомобил, за мању количину новца.

Извор слике


#   занимљивости   Адолф Хитлер   6. април   Порше
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима