Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zanimljivosti o Poršeu

Bookmark and Share

20.02.2014. Vladimir Ciplic

Znate li koja je jedina fabrika automobila sa područja Nemačke koja ni na jednom modelu automobila nema limiter brzine? Reč je o nemačkom proizvođaču automobila “ Porše “, koji ne poštuje uobičajeno ograničenje brzine od 250 km/h i jednostavno, ni na jedan model svog automobila ne ugrađuje limiter.

Zanimljivosti o Poršeu

Osnivač ove fabrike bio je Ferdinad Porše. Ovaj austrijski automobilski inženjer je ostao upamćen po Foklsvagen Bubi, čiji je zvanični naziv bio Typ 1.  Namena najpoznatijeg izuma ovog austrijskog inženjera da stvori porodičan automobil, koji bi bio dostupan gotovo svima. Ovaj model “ Foklsvagen “ - ove fabrike se proizvodio u periodu od 1938., pa sve do 2003. godine i postao je jedan od najprodavanijih i najpopularnijih modela u celom svetu. Uz to, posebno je zanimljivo što ovaj model nije imao gotovo nikakve bitnije promene u dizajnu tokom dugogodišnje proizvodnje.

Iako su mnogi modeli ove fabrike, kao i “ Porše” -a kasnije postali poznati i traženi u celom svetu, praktično je za njihov nastanak zaslužan niko drugi do ozloglašeni Adolf Hitler. On je, naime  na sajmu automobila koji je bio održan u Berlinu 1933. godine objavio da će preuzeti čitavu auto industriju Nemačke. Uz to je došao na ideju da bi trebalo da se započne sa proizvodnjom automobila u koji bi mogle da se smeste dve odrasle osobe i troje dece. Uz to bi trebalo da razvije maksimalnu brzinu od 100 km/h, a da ne košta više od tadašnjih 1 000 rajhsmaraka. Takođe, trebalo je i da se hladi vazduhom, a ne vodom i da mu se motor nalazi u zadnjem delu. Iako je bio prilično nesiguran da će uspeti da uradi projekat za takav automobil, a da ne košta više od tražene vrednosti, Ferdinand Porše je ipak prihvatio da radina projektu. Tako se krajem 1935. godine na putevima Nemačke pojavljuju prvi njegovi modeli, koji se smatraju pretečom čuvene Bube.

Ono što je posebno zanimljivo vezano za firmu “ Porše “ i “ Foklsvagen “ jeste da je prvu osnovao Ferdinand Porše u nemačkom gradu Štutgartu 1931. godine. Međutim, i firma “ Foklsvagen “ je u rukama jednog od njegovih naslednika. Njom danas rukovodi jedan od Poršeovig unuka, Ferdinand Pije. Njegova majka, Luiz je bila ćerka pokojnog Ferdinanda Poršea.

Svi članovi porodice Porše su 1972. godine sklopili interni dogovor koji ih je sve obavezivao da se povuku sa rukovodećih položaja. A malo pre toga je Pije osnovao sopstveni konstrukcioni biro. Nedugo posle toga postaje direktor za posebni tehnički razvoj u još jednom od brendova Folksvagena, “ Audi” - ju. Upravo on se smatra tvorce mnogih inovacija u čitavoj grupaciji “ Porše “. Ferdinand Pije je od 16. aprila 2002. godine predsedavajući nadzornog odbora grupacije “ Foklsvagen “ AG.

Prema postojećim podacima, “ Foklsvagen “ zapošljava preko 300 hiljada ljudi. “ Audi “ oko 70 hiljada, a “ Porše “ oko 12.

Svakako, ono što je najvažnije, i dalje postoje automobili koji su po kvalitetu, ali i ceni dostupni i širokim narodnim masama, što je i bila prvobitna namena Ferdinanda Poršea. Čak, ukoliko neko želi, moguće je da kupi i polovni model automobila, a za mnogo manju sumu novca. Reč je o malo korišćenim i dobro očuvanim modelima, koji se kupuju  kod ovlašćenog dilera. Time dobijate sjajan automobil, za manju količinu novca.

Izvor slike

Komentara: 0


#   zanimljivosti   Adolf Hitler   6. april   Porše
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima