Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Злато југа Србије: Нико га није нашао, али „не се знаје“

rssBookmark and Share

Лесковац 07.02.2016. Д. Коцић, Данас

Пре десетак година у једно од црнотравских села свратио је Турчин. Превалио је дуг пут да би, према причи, пронашао скривено благо. Лутао је по црнотравском селу Дарковцу, гледао само њему знану мапу, али према казивању мештана, ништа није пронашао.

Злато југа Србије: Нико га није нашао, али „не се знаје“

Прича о неразвијености југа Србије и злату које се крије у утробама планине, стара је вековима. Сви знају све о ћупу злата из „Породичног блага“ Синише Павића и сви знају доста о глумцима Шпицу и Ђоши, који су прославили власотиначки крај и Стајковце, село крај Власине у чијој се близини, говори прича у серији, скрива злато.

На југу Србије постоји село које се зове Дукат. По народној причи туда су пролазили турски каравани и негде скривали дукате. Где и у колико, то је „тајна“ која се преноси с колена на колено и препричава, али за сада нико није пронашао ниједан дукат.

Због злата и сребра, надалеко позната „сребрна афера“ догодила се на југу Србије. Оптужено је двадесетак лица из земље и иностранства. Утврђено је да су у околини Владичиног Хана пронашли два ћупа сребрног новца из римског периода изузетне вредности, посебно међу нумизматичарима, али се делу тог блага изгубио сваки траг.

Славољуб Ракић, родом из црнотравског села Вељковици, припрема се да објави монографију о том месту и људима који су трагали за благом. Према предању, пронађени златни ћуп обавезно доноси несрећу, што се, вели Ракић, догодило његовом деди Симеону, који се после проналаска ћупа, ненадано разболео и умро млад.

У неким селима југа Србије дуго се негују легенде о уклетом благу. Најубедљивија је из места Златанци, недалеко од Црне Траве, где је наводно пронађен ћуп злата. Тај ћуп је, према причању, пронашао Видосав Ђикић, из махале Голоусци, који га је сакрио на другом месту. Касније, после много година, позвао је своја три сина - Десимира, Божу и Симу да га ископају и неколико месеци касније, Видосав је умро, а наредних неколико година преминула су сва три његова сина.

Потраге за златом забележене су и у власотиначким селима Тегошници, Добровишу и Свођу, а Златићево се управо зове по том драгоценом металу. Нажалост, нико у том селу није пронашао злато, али сељани са југа Србије воле да кажу: „Не се знаје.“

Да злата има на југу Србије, у то нико не сумња. У руднику олова, цинка и злата Леце, недалеко од Медвеђе, односно Лесковца, деценијама се проналазе знатне количине овог драгоценог метала, а један део, због лоше прераде, завршавао је на отпаду.

Шифра и даље „тајна“

Лето је, каже Милан Јоковић, новинар из Лесковца, враголасто време, али и доба када се често трага за тајнама. Једна од њих су ћупови препуни злата које су наводно Турци скривали у време вековног владања овим крајевима.

- Има истине у томе, али многи претерују када кажу како су открили тајну шифру за проналажење злата - каже Јоковић, који је и сам, док је био млад, покушавао да пронађе злато у врлетима општине Медвеђа, где је радио као наставник.


#   Лесковац   Власотинце   Медвеђа   Јабланички округ   благо   злато   Данило Коцић   легенда   историја   Турци   Леце рудник   Милан Јанковић     Дукат
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима