Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

82 године од пробоја логора "Црвени крст" у Нишу - званичници Града, Војске Србије и борачких удружења одали почаст

rssBookmark and Share

Ниш 12.02.2024. Јужна Србија Инфо

Логор Црвени крст у Нишу, данас познат као Меморијални комплекс "12. фебруар", био је један од концентрационих логора основаних од стране Немачких окупационих снага током Другог светског рата у Србији.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Првобитно је био намењен за смештај ратних заробљеника југословенске краљевске војске, али је касније током рата служио и као место конфинирања националиста и других противника нацистичке окупације.

Логор се налазио у зградама које су пре окупације служиле као војни магацин српске војске, у индустријској зони града Ниша. Гестапов шеф у Нишу, СС капетан Хајнрих Брант, био је одговоран за управљање логором.

Један од најзначајнијих догађаја везаних за логор Црвени крст био је пробој 12. фебруара 1942. године. Организовано бекство логораша било је јединствен догађај у поробљеној Европи. Након бекства, логор је званично ограђен високим зидом како би се спречили слични догађаји.

Према проценама, кроз логор је током окупације прошло око 30.000 затвореника, док је око 10.000 логораша и затвореника из других затвора у граду стрељано на Бубњу код Ниша. Тачан број стрељаних није могао бити прецизно утврђен због нацистичког уништавања трагова злочина.

Меморијални комплекс "12. фебруар" данас се састоји од музеја који је био мета вандализма током 2006. године, али је касније обновљен и ревитализован. Пројекат архитекте Симе Гушића за сређивање комплекса одобрен је 2007. године, а ревитализација је спровођена постепено, годинама након тога. Прва фаза нове поставке музеја, отворена 2013. године, ауторско је дело Небојше Озимића и Иване Груден.

На овај дан, представници војске, полиције, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, извиђачи и други положили су венце на спомен-обележје у знак сећања на храбре логораше. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, заједно са заменицом Душицом Давидовић и председником Скупштине града Ниша доц. др Бобаном Ђунићем, такође су присуствовали церемонији и положили венац у име Града Ниша.

Пре тога, свештеници нишке епархије одржали су парастос свим родољубима који су страдали у логору. Традиционални марш "Трагом логораша" Саваза извиђача Ниша такође је одржан у знак сећања на храброст и патње логораша.

Врховни рабим јеврејске заједнице у Србији, Исак Асиел, такође је присуствовао обележавању годишњице.

Логор на Црвеном крсту сведочи о нехуманом поступању са недужним људима, али и о снази воље за слободом. Градоначелница Сотировски је поручила окупљенима да су слобода, неутралност, независност и мир најважније вредности које треба да воде Србију у будућност.

Пре 82 године, 12. фебруара 1942. године, Ниш је био поприште првог организованог бекства из нацистичког концентрационог логора. Тог дана, 147 храбрих логораша кренуло је на пут ка слободи, од којих је 105 успело да се домогне Виника, док су 42 остала заробљена у том подухвату.

Први заточеници логора били су Јевреји из Ниша и југоисточне Србије, касније су им се придружили Срби и Роми. Кроз логор је прошло око 30.000 људи, од којих је око 10.000 стрељано на брду Бубањ.

 

 


#   Ниш   Други светски рат   логораши   Логор на Црвеном крсту   Меморијални комплекс 12. фебруар
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима