Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Депонија у центру Ниша - гордијев чвор

rssBookmark and Share

27.02.2014. Јелена Стокић, МОНДО

У насељу Црвена звезда у ширем центру Ниша већ више од деценије постоји дивља депонија која угрожава здравље људи који живе само неколико метара даље.

ниш депонија Ф:Александар Илић
ниш депонија Ф:Александар Илић

На депонији је насељено и око 150 ромских породица за које не постоје никакви комунални услови. А решење проблема се не назире.

Александар Илић, становник овог дела Ниша, каже за МОНДО да су у питању фреквентне улице, да је смрад тешко избећи и да, иако се контејнери редовно празне, смеће које се гомила поред њих привлачи псе луталице, а није реткост и да људи ту довозе кућне љубимце које напуштају.

Живот је неподношљив не само становницима критичног насеља, него и комшијама.

"Проблем је што ту живи и десетине ромских породица који држе коње, гаје гуске... па се осећа и мирис балеге. Често ноћу видимо аутомобиле којима се довози ђубре и баца овде, јер многи неће да плаћају таксе легалним депонијама", каже Александар и додаје да депонија ту и тамо буде почишћена, али се ту ствари заврше, а за пар дана, никне нова, још већа. И тако годинама.

Ова црна еколошка тачка је само 50 метара удаљена од школе, у близини је и Природно-математички факултет, војна болница и Хитна помоћ.

Илић каже да овај проблем постоји више од 10 година, када је на том месту почела изградња топлане, која никада није довршена.

Становници насеља Црвена звезда неколико пута обраћали су се руководству Градске општине Палилула тражећи да се реши проблем, али оно што је у овом случају неопходно, како су нам рекли у општини, али и у комуналним службама, јесте системско решење проблема, што је опет компликовано- што због ромског насеља, што због имовинских заврзлама.

Директор јавно комуналног предузећа Медијана Братислав Вучковић каже да тај простор од око 30 хектара редовно чисте, али да пошто је реч о приватном поседу,то је на неки начин рађено неовлашћено.

"Ту је стара циглана која је приватизована, али је власник још није запосео, тако да су се ту населили Роми. Једино решење би можда било измештање тих породица, али услова за то, колико знам, Град нема", каже Вучковић.

У градској општини Палилула рекли су за МОНДО да је прошле године појачан комунални надзор над овим насељем, уведен је и ноћни рад комуналних инспектора, а постављене су и камере.

"У сарадњи са јавним комуналним предузећем Медијана смеће се редовно одвози, али ситуација је и даље поражавајућа. Заиста је велики проблем јер ту живе ромске породице. Они угрожавају и корито Габровачке реке јер га користе као депонију. Због неадекватног паљења сакупљеног отпада у помоћним објектима старог дела Циглане често долази и до пожара, што је додатна опасност по грађане", кажу у општини Палилула и додају да је, пре свега, неопходно мењати свест сваког појединца.

У општини истичу да је у овом случају општина , ипак, безначајна и да је градска управа та која проблем треба да решава.

Градски већник Милош Банђур каже да су све службе надлежне и да, пре свега , посао треба да раде комунални инспектори и полицајци, који пишу прекршајне пријаве, а онда то прослеђују ЈКП Медијана.

Он истиче да је проблема био и са радом Прекршајних судова, што би новим правилником о комуналном реду требало да буде усклађено са радом комуналних служби.

Банђур сматра да би казнене мере за оне који ту истоварују ђубре, требало да буду репресивније, а када је реч о ромском насељу – то је већ сложен проблем.

"Као могуће решење намеће се измештање ромских породица као што је то својевремено учињено у Београду, али знамо и колико је то буре изазвало. Моје мишљење је да то, ипак, може да се реши и другачије", каже Банђур.

Надамо се да ће се у скоријој будућности наћи начин да се развеже овај гордијев чвор и да становници насеља Црвена звезда коначно удахну чист ваздух.

Коментара: 0


#   Хитна помоћ   депонија   Медиана ЈКП   Братислав Вучковић   Црвена Звезда насеље   Милош Банђур   Градска управа   Природно-математички факултет   Градски већник   Александар Илић   Црвена Звезда   градске општине
@Milos_Bandjur @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима