Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ХЕРОИНА ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА: Кријумчарила писма солунских бораца

rssBookmark and Share

Лесковац 26.12.2015. Милица Ивановић, Блиц

Лесковчанка Марија Рајковић, коју су због неустрашивости звали Мушка Марија, била је једина веза солунских ратника са југом Србије. Она је кријумчарила њихова писма.

Ризиковала је свој и животе своје петоро деце: Мушка Марија (прва слева у доњем реду) Фото: Приватна архива
Ризиковала је свој и животе своје петоро деце: Мушка Марија (прва слева у доњем реду) Фото: Приватна архива


Жена Трајка казанџије и мајка петоро деце ризиковала је свој и живот своје породице и са скромним знањем бугарског и немачког језика пробијала се кроз барикаде до Крушевца, где је било седиште Црвеног крста из Женеве, и у џаковима са пасуљем и брашном преносила пошту.

Савременици је описују као претечу партизанских курира, али и као Чучук Стану, као жену која је свирала дудук, пуцала из пиштоља, пушила цигаре и онако висока и лепа играла као ретко ко. Умрла је 1938, а траг о њеним делима остао је записан једино у тадашњем "Лесковачком гласнику".

- Бака је носила црнину до краја живота јер је жалила свог првенца Петра кога су Бугари убили у интернацији, али је говорила да жали и све побијене Лесковчане од стране Бугара – присећа се њена унука Марија Рајковић Нановић, која, као и остали потомци, живи у Београду.

Лесковац и југ Србије је као ратни плен припао Бугарима, који су уништавали пошту избеглих српских ратника из Грчке, а новац присвајали.

Приватна архива

– Како шест месеци није стигао глас од ратника, Мушка Марија је одлучила да се пробије до Крушевца, који је био под аустроугарском окупацијом и уз познавање страних језика успела да успостави контакте. На сваких 15 дана је доносила пошту и ноћу је делила по кућама. Бугари су је више пута приводили и потом пресекли све канале – прича историчарка Мира Ниношевић.

Дипломатским вештинама успела је да успостави контакте и са бугарским војницима, па су они директно радили за њу. Бугари су те канале открили, ухапсили је и интернирали у Пирот где је у затвору провела девет месеци и у Лесковац се вратила са ослободиоцима.

- Нико се никада није сетио да јој постави ни спомен-плочу, ни пензију није имала, а одбили су и њен захтев да јој доделе мали плац у Сијаринској Бањи, а после Другог рата је и заборављена – прича њена унука.

Коментара: 0


#   Лесковац   Пирот   Црвени крст орг.   Женева     први светски рат   кријумчарење   херој   историја   Мира Ниношевић   југ Србије   Марија Рајковић    
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима