Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Искуства из Швајцарске као модел рада локалних самоуправа на југу Србије

rssBookmark and Share

Куршумлија 11.12.2017. Јужна Србија Инфо

Тридесет четири локалне самоуправе са југоистока и југозапада Србије су уз подршку Владе Швајцарске и Европске уније (ЕУ) направиле важне кораке на пољу доброг управљања како би биле уређеније, боље регулисане, равноправније, транспарентније уз више учешћа и укључености грађана и грађанки у локалним заједницама, поручено је са скупа „Добро управљање на локалном нивоу“ који је организовао развојни програм Европски ПРОГРЕС.

Искуства из Швајцарске као модел рада локалних самоуправа на југу Србије

„Швајцарска је убеђена да развој једне земље у многоме зависи од тога како се њоме управља и зато пружа подршку Србији и њеним локалним самоуправама у разумевању и примени принципа доброг управљања“ рекла је Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

„Ми смо током последњих 15 година значајно улагали у преношење наших знања и искустава али тако да одговарају локалном контексту, а када локалне самоуправе примене те принципе у свакодневном раду, онда грађани и грађанке живе квалитетније уз унапређене јавне услуге“, додала је Урсула Лојбли.

Тако су 22 општине успоставиле институционални оквир, односно формирале стручне центре за добро управљање, а 27 представника и представница локалних власти су прошли обуку о примени пет принципа доброг управљања у пракси и тако постали трајни ресурс за будући одрживи развој.

Представљајући постигнуте резултате наведено је да је 13 општина кроз усвајање или ревизију 21 регулативе спровело реформе локалног управљања које између осталог укључују унапређење транспарентности, планирања, одговорног управљања људским ресурсима, као и јавном имовином, док је 16 инфраструктурних пројеката успешно реализовано кроз усвајање политика и прописа на локалном нивоу.

Општине обухваћене програмом, Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.


#   Куршумлија   Власотинце   Швајцарска   Бојник   Црна Трава   Босилеград   Владичин Хан   Прешево   Мерошина   Бела Паланка   Дољевац   Гаџин Хан   Нови Пазар   локална самоуправа   Европски Прогрес   транспарентно   одрживи развој
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима