Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Истекли сви рокови за преузимање дужности – Топлана и даље без првог човека

rssBookmark and Share

17.06.2016. Белами портал

Према Закону о јавним предузећима именовани кандидат за директора или вршиоца дужности директора дужан је да ступи на функцију у року од осам дана од дана објављивања решења о именовању у Службеном гласнику.

Фото: Белами
Фото: Белами

Овај рок, из нарочито оправданих разлога, може се продужити за још осам дана, а директор јавног предузећа заснива радни однос на одређено време. У члану 44 истог закона наводи се и да “ако именовани кандидат не ступи на рад у предвиђеним роковима, за директора јавног предузећа именује се следећи кандидат са ранг листе. Ако нико од кандидата са ранг листе не ступи на рад у законском року, спроводи се нови јавни конкурс, који се расписује у року од 30 дана.

С обзирома на слово закона, Зоран Стојановић, још увек актуелни председник Градске општине Медијана, који је именован за в.д. директора нишке Топлане, уместо суспендованог Слободана Максимовића, крши одредбе Закона о јавним предузећима. Наиме, он је за вршиоца дужности директора Топлане именован 24. маја ове године, а истог дана у Службеном листу града Ниша ова одлука је објављена. То значи да је прошло још осам дана преко свих могућих рокова за ступање на дужност. Покушај наших новинара да од Стојановића добијемо одговор на то због чега још није ступио на дужност и да ли зна да тако крши закон, остао је безуспешан. Из општине Медијана добили смо само кратак одговор да, за сада, ништа не може да коментарише.

Надлежни начелник Управе за комуналне делатности и енергетику, Миодраг Брешковић, каже да не зна да ли је извршена уобичајена примопредаја дужности између суспендованог и именованог в.д. директора, али је у среду први пут добио неки званичан допис Топлане који је потписан именом и презименом в.д. директора.

-Не бих рекао да крши закон, јер је потписом на документ који нам је упутио практично преузео дужност. Да ли је поштовао рок не знам и не бих да улазим у то, каже Брешковић, али додаје:

-Стојановић није “одмах потрчао да седне у директорску фотељу” већ је чекао мишљење Агенције за борбу против корупције да ли може, истовремено, да буде на две функције. Да ли је и какво мишљење добио, такође, не знам, каже Брешковић.

Да није било примопредаје између суспендованог и в.д. директора Топлане потврђује и суспендовани Максимовић. У телефонској поруци, на питање да ли је предао дужност Стојановићу, кратко је одговорио – не.

Одговор на исто питање новинари су потражили и од председника Надзорног одбора нишке Топлане, Зорана Павловића. И он каже да класичне примопредаје до сада није било, али да Стојановић у Топлану долази свакодневно и већ данас са њим иде у надлежно Министарство како би покушали да разреше неке нагомилане проблеме у функционисању предузећа.

-Није било примопредаје дужности, али в.д. директора је готово свакодневно присутан у предузећу, оперативан је, а заједно данас идемо у Министарство да покушамо да решимо неке проблеме. Он чека на званично мишљење Агенције за борбу против корупције да ли је у сукобу интереса, али анагажован је у Топлани, каже Павловић.

Како појашњва, да би Стојановић преузео место в.д. директора у кратком времену требало је да председник Скупштине општине Медијана сазове седницу у старом сазиву, на којој би Стојановић поднео оставку и на којој би био изабран нови председник општине.

-Пошто су били избори,треба изабрати новог председника општине па би онда било илузорно у размаку од, рецимо, месец дана имати два различита председника општине. Њему је речено да дође у Топлану као в.д. директора, он је то испоштовао и човек ради, додаје Павловић.

Да Стојановић долази на посао у Топлану, недавно је за потврдио и градски већник, ресорно задужен за комуналне делатности, Милош Банђур. Он је у изјави нашим новинарима тада рекао да у Топлани не влада никакав хаос, како неки покушавају да представе ситуацију око високих рачуна за грејање, да предузеће има овлашћено лице са депонованим потписом за обављање финансијских трансакција, а да в.д. директора долази на посао и све функционише у набољем реду.

Према објашњењима наших саговорника в.д. директора Топлане, једног од најважнијих комуналних система у граду, уредно долази на посао, али практично ради без ваљаног законског основа – дужност није преузео у законом предвиђеном року, његови потписи на документима су због тога упитни, а истовремено из њему познатих разлога не жели да поднесе оставку на место председника градске општине како не би био у сукобу интереса. Практично, Топлана нема првог човека већ скоро месец дана. Да ли ће, ко и када сносити одговорност за то, остаје да се види, баш као и по колико ће основа Стојановић примити плату за протекли месец.

Коментара: 0


#     Градска топлана ЈКП   Милош Банђур   председник општине   Зоран Стојановић   Градски већник   Миодраг Брешковић     градске општине   јавни конкурс
@Milos_Bandjur @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима