Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изградили породилиште, а нигде лекара

rssBookmark and Share

Врање 04.08.2014. Вести онлајн

Наглим прираштајем албанског становништва демографска слика на југу Србије одавно је промењена, али они који тврде да су добро упућени у збивања и демографско-политичка догађања сматрају да ту није случај само са градовима попут Прешева и Бујановца, већ и Врања, највећег административног центра у Пчињском округу.

Породилиште опремљено у јануару
Породилиште опремљено у јануару

Саговорник "Вести" који жели да остане анониман тврди да је још у старој Југославији, према подацима који су тада објављивани, у Врању рођено више од 30.000 албанских беба са подручја данашњег Косовског Поморавља,

Председници албанских власти из Прешева најављују да ће ускоро проблем кадрова за Породилиште Прешево бити решени. Ускоро са специјализације долази један лекар из Прешева, преговара се са једним пензионисаним гинекологом, а ту је и једна Албанка која је завршила гинекологију у Немачкој - каже један од челника власти у Прешеву.

- Тренд порађања Албанки са Косова је настављен до данашњих дана, али, ипак, највише је оних са југа Србије, из општина Прешево и Бујановац. Како наши политичари упорно хрле ка Европској унији тако ће и Албанци са Косова рођени у Врању имати сва права као и остали житељи. Такво стање годинама подстиче и држава својим неодговорним понашањем. То смо већ показали масовном продајом имања и кућа у близини македонске границе, па чак и у Врању - каже наш саговорник.

Други пак тврде да су у питању националистичке небулозе које додатно оптерећују и онако крхке српско-албанске односе на југу Србије.

- Албанке се порађају свуда по свету, па не мењају демографску слику тих земља. Зашто се Албанке са југа Србије порађају у Врању? Ово питање, које мучи многе, и то по разним основама, има једноставан одговор - зато што тамо нема породилишта још од краја осамдесетих година. То нема везе са политиком. Породилиште у Прешеву је отворено, али не ради јер врањски лекари не желе тамо да иду, већ им је лакше да им дођу на ноге у врањску болницу - каже наш саговорник близак врањском Здравственом центру.
 
Чекање од марта

Други саговорник сматра да је главни разлог тај што би поједини гинеколози остали без огромног прилива новца који узимају на руке од Албанаца приликом порођаја њихових супруга или ћерки.

- Зна се који су гинеколози стекли огромно богатство на порађању Албанки. Кад је у питању сигуран порођај и посебно рођење мушког детета Албанци не питају за цену. Дођите да видите сцене на одељењу гинекологије, присне односе између појединих лекара и Албанаца, па као да су род најрођенији. За Албанце никакви прописи не важе, они могу да уђу кад хоће, а дочекаће их широк осмех и убрзани ход помоћног особља које ће кренути да трчи како би обавестило одређеног лекара да ја тај и тај стигао. Кад крене љубљење, грљење, вођење под руку, свима је све јасно. Од јачине загрљаја може се наслутити висина цена порођаја - каже наш саговорник.

Кад је, пак, у питању рад породилишта у Прешеву, актуелни директор врањског Здравственог центра др Владимир Стаменковић у изјавама за локалне медије тврди да су очекивања Албанаца била нереална, те да би о кадровима за породилиште у Прешеву требало да брине Министарство здравља.

- Било би погрешно очекивати да гинеколози раде и у Врању и Прешеву. Значи, потребно је да се неке ствари појасне, али је то, у принципу, ствар гинеколога у Прешеву. Били су овде 15 дана, две групе, али је то било више факултативно - изјавио је за медије директор врањског Здравственог центра.

Породилиште у Прешеву је отворено крајем јануара 2014, када је завршен нов објекат и усељена сва неопходна опрема. У приземљу преуређеног дела зграде прешевског дома здравља смештено је одељење гинекологије, а на спрату две сале за порођаје и стационарни блок. Овај пројекат коштао је 1,5 милиона евра, а новац су обезбедили Министарство здравља, локална самоуправа и страни донатори.
Почетком ове године у посети је била и претходна министарка здравља Славица Ђукић Дејановић, која је тада обећала да ће породилиште у Прешеву почети да ради крајем марта, али то се није догодило.
 

Технолошки вишак

Према писању медија, крајем новембра прошле године, уз посредовања тадашње министарке здравља Славице Ђукић Дејановић, наводно је постигнут договор о запошљавању особља у прешевском породилишту.

Скендер Дестани, координатор здравствене политике у албанској заједници у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, изјавио је да ће до марта породилиште почети да ради.

Крајем јануара ове године шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт предао је опрему за ванболничко породилиште у Прешеву, која је набављена средствима Европске уније и Владе Швајцарске. Донирани су инкубатор, ултразвучни апарат, стерилизатор, дефибрилатори и друга опрема вредна 255.000 евра.

- Договор о кадровској политици подразумева да нам болница у Врању уступи своје гинекологе до повратка наших кадрова са специјализације, која би требало да се одобри током новембра. Медицинске сестре, бабице и остало особље примаћемо током наредних месеци, до краја марта, када породилиште почиње да ради - истакао је тада Дестани.

Међутим, питање породилишта у Прешеву и порађања Албанки у Врању и даље остаје отворено.

Председник координационог тела др Зоран Станковић најавио је да ће ускоро одржати састанак са представницима заинтересованих страна и да ће проблем бити решен.

- Ако врањски лекари хоће у Прешево, хоће, ако неће, онда ћемо довести људе из неке друге здравствене институције који ће радити - каже Станковић.

Председник Скупштине општине Прешево Рагми Мустафа подсећа да је ово место имало своје породилиште све до краја осамдесетих када га је држава укинула.

- Албанци са југа Србије сада се боре да поврате оно што су некада имали, а узрок кашњења је што ће врањски гинеколози у великој мери остати без посла када проради породилиште у Прешеву, односно да ће се тамо рађати преко 300 беба годишње, које су се до сада углавном рађале у Врању. Није тешко донети одлуку, јер су ту потребна још четири гинеколога и 12 сестара, и не знам како тиме могу да се правдају један министар, Влада, држава. Мада није проблем у томе, него је проблем Врање, Здравствени центар, који је навикао да вечито има пацијенте из Прешева и Бујановца јер преко 40 посто порођаја чине Албанке. Ако им укину то, постаће технолошки вишак - сматра Мустафа.
 

Немамо лекаре

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић каже да се држава сусреће са истим невољама као и приликом формирања одељења Економског фаултета у Бујановцу.
- Проблем су кадрови. Министарка здравља је обећала нешто, али је због избора и постизборних резултата дошао нови министар. Заказан је разговор и решићемо то питање, али шта је још проблем? Проблем је опструкција, од стране, рецимо, људи из Врања, из Здравственог центра, који се не слажу да буде породилиште у Прешеву. То ћемо решити, што је предочено и новом министру. Тачно је да паралелно нису обезбеђивани кадрови, али не бих улазио у то зашто је тако - казао је Станковић.

 


#   Врање   Бујановац   Здравствени центар   Владимир Стаменковић     болница   Прешево   Мајкл Девенпорт   Пчињски округ   Албанци   медицинске сестре   гинеколог   Зоран Станковић   породилиште   Министарство здравља   Славица Ђукић Дејановић   Рагми Мустафа   локална самоуправа   без посла   технолошки вишак   југ Србије
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима