Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковачки историчар открива тајну гроба Драже Михаиловића

rssBookmark and Share

Лесковац 20.04.2011. Душан Коцић

Михаиловић задављен у затвору док је спавао, а затим немачки заробљеници однели леш до топлане – тврди Никола П. Илић (86), недашњи шеф УДБ-е, аутор двадесетак књига о догађајима у Другом светском рату

Никола Илић, историчар и публициста из Лесковца
Никола Илић, историчар и публициста из Лесковца

Драгољуб Дража Михаиловић, бивши командант четника, Југословенске војске у отаџбини, није убијен, нити сахрањен на Ади Циганлији – тврди Нукола П. Илић (86), из Лесковца, пензионер, бивши шеф Одсека УДБ-е у лесковачком крају.

-Од хапшења, за време истраге, суђења и по изрицању судске казне, Михаиловић није био у групу затвореника већ у посебном затвору. По сменама, дању и ноћу, стално су са њим била по два виша официра ОЗНЕ, из групе од дванаесторице и зато није могао бити стрељан са групом осуђеника на Ади Циганлији – каже Илић.

Никола Илић наглашава да је њему и Милутину Ристићу из Лесковца, начелнику СУП-а, Владимир Бабић, родом из Бојника, један од бивших шефова кабинета министра Министарства унутражњих послова Србије Слободана Пенезића Крцуна, у поверењу исричао ,,тајну Дражиног гроба’’.

По истраживању Николе П. Илића, Дража није стрељан, већ је задављен у затвору и то док је спавао, а то су учинили официри који су ,,дежурали’’ и који су навукли омчу преко главе, око врата.

-Претходно су Михаиловића натерали да попује више алкохола, да би се успавао, а затим су ћебетом омотали леш, ставили га на носило, а из логора су доведена два немачка заробљеника који су леш изнели и утоварили у камион – наводи Илић речи Владимира Бабића.

Илић потом истиче да је леш Драгољуба Драже Михаиловића однет до једне београдске топлане где је спаљен, али Владимир Бабић, некадашњи шеф кабинета министра Слободана пенезића Крцуна – по ономе што саопштава Никола П. Илић - није навео прецизно о којој је топлани реч пошто их је у то време у Београду било више!

Илић истиче да Немци нису враћени у логор, већ су стрељани, а ложач је био сарадник ОЗНЕ и није знао ко је у прекривен ћебетом, јер му је речено да је умро заробљеник, Немац, а како је видео немачке заробљенике ништа му није било сумњиво.

Илић каже да је чекивао да саопштење Комисије за проналажење гроба Драгољуб Дража Михаиловића гласи да Комисија нема доказа где је стрељан и покопан Дража Михаиловић!

-Зато сам и одлучио да јавно саопштим своје сазнање – навиди на крају писменог саопштења Никола П. Илић, историчар и публициста из Лесковца, аутор двадесетак књига о догађајима из Другог светског рата.

Никола Илић истиче да је прошле године у разговору са др Момчилом Павловићем, чланом Комисије за проналажење гроба Драгослава Драже Михајловића и директором Института за савремену историју Србије ,,рекао да узалуд траже Дражин гроб на Ади Циганлији, Лисичјем потоку и Дедињу, јер га неће наћи пошто је – спаљен’’ и додаје да је садашња локација места сахране посмртних остатака Драже Михаиловића – лажна!

Никола П. Илић је недавно објавио књигу о Четвртом пленуму ,,Време обрачуна’’ у којој је описао бројна страдаља људи са југу Србије. Такође се осврнуо на свој живот и писмо које је упутио председнику Јосипу Брозу Титу. Преживео је тешке дане, али је, каже Илић, увек био на страни правде и правичности.

 

Коментара: 0


#   Лесковац   четници     Никола Илић   Драгољуб Михаиловић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима