Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovački istoričar otkriva tajnu groba Draže Mihailovića

rssBookmark and Share

Leskovac 20.04.2011. Dušan Kocić

Mihailović zadavljen u zatvoru dok je spavao, a zatim nemački zarobljenici odneli leš do toplane – tvrdi Nikola P. Ilić (86), nedašnji šef UDB-e, autor dvadesetak knjiga o događajima u Drugom svetskom ratu

Nikola Ilić, istoričar i publicista iz Leskovca
Nikola Ilić, istoričar i publicista iz Leskovca

Dragoljub Draža Mihailović, bivši komandant četnika, Jugoslovenske vojske u otadžbini, nije ubijen, niti sahranjen na Adi Ciganliji – tvrdi Nukola P. Ilić (86), iz Leskovca, penzioner, bivši šef Odseka UDB-e u leskovačkom kraju.

-Od hapšenja, za vreme istrage, suđenja i po izricanju sudske kazne, Mihailović nije bio u grupu zatvorenika već u posebnom zatvoru. Po smenama, danju i noću, stalno su sa njim bila po dva viša oficira OZNE, iz grupe od dvanaestorice i zato nije mogao biti streljan sa grupom osuđenika na Adi Ciganliji – kaže Ilić.

Nikola Ilić naglašava da je njemu i Milutinu Ristiću iz Leskovca, načelniku SUP-a, Vladimir Babić, rodom iz Bojnika, jedan od bivših šefova kabineta ministra Ministarstva unutražnjih poslova Srbije Slobodana Penezića Krcuna, u poverenju isričao ,,tajnu Dražinog groba’’.

Po istraživanju Nikole P. Ilića, Draža nije streljan, već je zadavljen u zatvoru i to dok je spavao, a to su učinili oficiri koji su ,,dežurali’’ i koji su navukli omču preko glave, oko vrata.

-Prethodno su Mihailovića naterali da popuje više alkohola, da bi se uspavao, a zatim su ćebetom omotali leš, stavili ga na nosilo, a iz logora su dovedena dva nemačka zarobljenika koji su leš izneli i utovarili u kamion – navodi Ilić reči Vladimira Babića.

Ilić potom ističe da je leš Dragoljuba Draže Mihailovića odnet do jedne beogradske toplane gde je spaljen, ali Vladimir Babić, nekadašnji šef kabineta ministra Slobodana penezića Krcuna – po onome što saopštava Nikola P. Ilić - nije naveo precizno o kojoj je toplani reč pošto ih je u to vreme u Beogradu bilo više!

Ilić ističe da Nemci nisu vraćeni u logor, već su streljani, a ložač je bio saradnik OZNE i nije znao ko je u prekriven ćebetom, jer mu je rečeno da je umro zarobljenik, Nemac, a kako je video nemačke zarobljenike ništa mu nije bilo sumnjivo.

Ilić kaže da je čekivao da saopštenje Komisije za pronalaženje groba Dragoljub Draža Mihailovića glasi da Komisija nema dokaza gde je streljan i pokopan Draža Mihailović!

-Zato sam i odlučio da javno saopštim svoje saznanje – navidi na kraju pismenog saopštenja Nikola P. Ilić, istoričar i publicista iz Leskovca, autor dvadesetak knjiga o događajima iz Drugog svetskog rata.

Nikola Ilić ističe da je prošle godine u razgovoru sa dr Momčilom Pavlovićem, članom Komisije za pronalaženje groba Dragoslava Draže Mihajlovića i direktorom Instituta za savremenu istoriju Srbije ,,rekao da uzalud traže Dražin grob na Adi Ciganliji, Lisičjem potoku i Dedinju, jer ga neće naći pošto je – spaljen’’ i dodaje da je sadašnja lokacija mesta sahrane posmrtnih ostataka Draže Mihailovića – lažna!

Nikola P. Ilić je nedavno objavio knjigu o Četvrtom plenumu ,,Vreme obračuna’’ u kojoj je opisao brojna stradalja ljudi sa jugu Srbije. Takođe se osvrnuo na svoj život i pismo koje je uputio predsedniku Josipu Brozu Titu. Preživeo je teške dane, ali je, kaže Ilić, uvek bio na strani pravde i pravičnosti.

 

Komentara: 0


#   Leskovac   četnici     Nikola Ilić   Dragoljub Mihailović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima