Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SPO Niš sutra obeležava dan streljanja Draže Mihailovića (VIDEO)

rssBookmark and Share

16.07.2017. Južna Srbija Info

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove u ponedeljak 17. jula 2017. sa početkom u 10,30 časova obeležiće dan streljanja generala Draže Mihailovića.

SPO Niš sutra obeležava dan streljanja Draže Mihailovića (VIDEO)

Dragoljub Mihailović Draža rođen je u Ivanjici, 14(26). aprila 1893. godine, među pristalicama poznat i kao Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, u prvoj i drugoj vladi Slobodana Jovanovića, u međuvladi Miloša Trifunovića i vladi Božidara Purića, u toku Drugog svetskog rata.

Tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Draža je bio oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji.] Posle Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju Jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gde je osnovao pokret otpora protiv okupatora. Međutim, već krajem 1941. većinu svojih aktivnosti usmerio je na uništenje partizana, odustajući od otvorene borbe protiv Sila Osovine.

Zatražio je primirje od predstavnika Vermahta i ponudio im zajedničku borbu protiv komunizma, što su oni odbili. Brojni komandanti JVuO su uz Mihailovićevo znanje vremenom ipak postigli sporazume sa okupacionim snagama o zajedničkoj borbi protiv partizana, naročito u italijanskoj okupacionoj zoni. Zbog toga je Mihailović početkom 1944. izgubio podršku zapadnih saveznika[5], pa je bio prinuđen da traži oružje i municiju od okupatora i kvislinških vlasti, te da se zajedno sa njima bori protiv partizana.

Nakon Drugog svetskog rata nove komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, posle čega je 17. jula 1946. godine streljan i sahranjen na tajnom mestu. Godine 2015. Viši sud u Beogradu je usvojio zahtev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije. Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je poslednje posthumno dodelio američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine. Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena za „organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju“, kao i za „spasavanje američkih avijatičara“

Obeležavanje će biti održano kraj spomenika Mihajloviću u dvorištu GrO SPO U Nišu.


#   četnici   SPO   godišnjica   smrt   viši sud   Dragoljub Mihailović   Ana Jovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima