Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Иако се у Врању жале на недостатак смештајног туристичког капацитета, мигранти из Прешева премештени у реновиран "Мотел Врање"?!

rssBookmark and Share

Врање 13.06.2017 З.С. Јужна Србија Инфо

Врање и околина "кубуре" са смештајним туристичким капацитетом, а локална самоуправа покушава годинама да оспособи запуштене објекте, да би се на крају објекат Мотела Врање, закључком Владе Србије, предао на употребу Комесаријату за избеглице и миграције 24. маја прошле године.

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

Годину дана радило се на адаптацији Мотела како би се први мигранти уселили у њега 1. јуна ове године, извештава РТВ Врање.

Опширан текст РТВ Врање о новом прихватном центру, преносимо у целости.

Прихватни центар за избегле у нашем граду има капацитет од 240 места. У Врање је из прихватног центра у Прешеву стигло 135 Авганистанаца, углавном породице са чак 73оје деце.

Ивана Милановић из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије каже да оваква структура миграната омогућава поштовање кућног реда. Мигрантима је поред медицинске, обезбеђена и психолошка подршка. Деца похађају школу, разне радионице као и курсеве српског, али и енглеског и немачког језика. У собама је од два до шест кревета, а притом имају и засебна купатила. Свака породица има своју собу. Поред адекватног смештаја, њима су обезбеђена и по три оброка дневно. Мигранти имају само речи хвале за услове у којима тренутно живе и подвлаче да је овај центар најбољи у којем су до сада боравили на свом путовању ка Европској унији. 

Један од миграната, Сохраб Хавар, је у Врање стигао са својом и породицом своје сестре. Истиче да је овај смештај најбољи до сада, а особље које о њима брине веома професионално. Многи њихови рођаци и пријатељи су већ стигли у Европске земље, тако да је то и њихов циљ, иако им се Србија допада. Уколико буде могуће, крајња дестинације његове породице су Аустрија или Шведска.

Мухамед Самир жели да стигне до Швајцарске. Он каже да се овај центар не може сматрати избегличким кампом већ је то заиста Мотел, како га сви Авганистанци овде и зову. Деца имају фантастичне услове за игру. У својим собама њихова приватност је заштићена. У поређењу са свим осталим у Србији овај прихватни центар је невероватан. Колико год да хвалим овај смештај, било би недовољно. До сада је стекао петнаестак пријатеља међу Србима, који им увек притекну у помоћ и он зато има пуно поштовања према њима.

Овим породицама преостаје да пронађу свој мир и дом. Хиљаде њих је изгубило живот на путу ка новом животу.

Коментара: 0


#   Врање   Прешево   Влада Републике Србије   мигранти  Комесеријат за избегла лица  прихватни центар  Мотел Врање
@Vlada_SR @
[ Додај коментар ]