Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обнавља се спомен-храм Свете Тројице у Горњем Адровцу и сећање на јуначко страдање грофа Рајевског

rssBookmark and Share

Алексинац 16.06.2023. Јужна Србија Инфо

У петак, 16. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније посетио је спомен-храм Свете Тројице у Горњем Адровцу.

Фото: Епархија нишка
Фото: Епархија нишка

Ова светиња, симбол заједничке српско-руске борбе за ослобођење, налази се у фази обнове, како би јој се повратио стари, зубом времена окрњени сјај.

Овом приликом, Преосвећени Владика је дао изјаву за ТВ "Россия", упознавши тако и руску јавност са тренутним стањем и будућим плановима везаним за обнову овог храма и придруженог му комплекса, који све који га посете подсећа на јуначко страдање грофа Рајевског, али и свих других руских и српских војсковођа и војника палих у борби за ослобођење.

Извор: Епархија нишка

О цркви Свете Тројице

Црква Свете Тројице у Горњем Адровцу, општина Алексинац, је подигнута 1903. године на месту где је у српско–турском рату из 1876. године као добровољац погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, по коме је Толстој обликовао лик Вронског у роману „Ана Карењина“. Као непокретно културно добро има статус споменика културе.

На месту погибије пуковника Николаја Рајевског у Горњем Адровцу његови ратни другови су првобитно подигли скроман споменик који се и данас налази испред улаза у цркву. Место за градњу цркве откупила је српска краљица Наталија. У народу је позната као шарена црква или црква љубави, руска црква, подигнута је по плановима и приложеним средствима грофице Марије Рајевске, снахе и жене његовог млађег брата Михаила. 

Цркву је градио Јосиф Колар из Ниша уз труд и надзор владике нишког Никанора Ружичића, како пише на спомен плочи.

Извор: Медији, Википедија

 

 


#   Алексинац   Горњи Адровац   Николај Рајевски   Русија   Нишка епархија   Владика Арсеније   спомен-храм Свете Тројице
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима