Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот: Реконструкција Јеврејског купатила

rssBookmark and Share

Пирот 02.11.2014. Бета

Музеј Понишавља у сарадњи са општином Пирот реконструише Јеврејско обредно купатило које се налази у близини некадашње Синагоге на простору Јеврејске махале

Пирот: Реконструкција Јеврејског купатила

Према речима археолога Музеја Предрага Пејића, реч је о миквеју- обредном јеврејском купатилу које је солидно очувано.

Потиче из седамнаестог или осамнаестог века, има интересантне украсе, остатке подног и зидног грејања а унутрашњост је била обложена мермерним плочама.

"Највероватније такав начин грејања потиче из римског периода. Има и јако интересантне украсне мермерне плочу а подови су такође од мермера. Уз купатило је пронађен бунар са каменим сантрачем који је био у дворишту купатила", рекао је Пејић.

Из некадашње Јеврејске махале у ноћи између 12. и 13. марта 1943. године бугарски фашистички окупатор насилно је извео из кућа свих 178 Јевреја, пиротских житеља и предао их немачким нацистима. Сви су депортовани у нацистички логор Треблинка и нико се није вратио.

Директор Музеја Понишавља Саша Јовановић верује да ће уз подрску заједнице јеврејских општина у Србији и средствима општине Пирот тај пројекат бити успешно реализован и да ће Пирот добити још један вредан историјски споменик у самом центру града.

"Ово је прва фаза реализације а после тога је неопходна помоћ Завода за заштиту споменика културе из Ниша. Надам се да када завршимо археолошка истраживања колеге из Завода урадити пројекат и да ће у сарадњи са Јеврејском заједницом општина успети да обезбеди средства да се овај објекат реконструише", казао је Пејић.

Ако се то реализује, Пирот ће добити још један вредан споменик културе који се уз назив улице и споменик подигнут пре неколико година, чувати успомену на пиротске Јевреје.


#   Пирот   Музеј Понишавља   Саша Јовановић   Јеврејско купатило   синагога   Предраг Пејић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима