Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Половина младих без посла

Bookmark and Share

24.03.2014. Танјуг

Готово половина младих у Србији од 15 до 24 године је без посла

Половина младих без посла

У овој популацији, 25,1 одсто њих, осим што је незапослено, није наставило ни образовање, нити су на некој обуци, изјавила је данас помоћник министра омладине и спорта Снежана Клашња.

Клашња је на скупу "Каријера по мери младих" поручила да је просек у Европској унији младих који нису наставили сколовање, нити су на некој обуци, а незапослени су око 13 одсто.

"Један од основних проблема младих сигурно је незапосленост, а у Србији је таквих 49,7 одсто. У Европској унији незапослено је око 23 одсто младих узраста од 15 до 24 године", рекла је Клашња.

Зато је, поручила је, каријерно вођење младих и саветовање од изузетног значаја, те да Министарство омладине и спорта кроз бројне пројекте са разним организацијама, покушава да ојача механизме за каријерно вођење младих.

Србији следи, додала је, и израда нове Стратегије за каријерно вођење и саветовање младих 2015-2020. године. Велику улогу у каријерном вођењу и саветовању, истакла је, имају и Канцеларије за младе, па је пројекат "Каријера по мери младих", мерио ефекте каријерног вођења.

Координаторка Центра за вођење каријере и саветовање Београдске отворене школе Јелена Манић Радоичић поручила је да је тај центар одржао више од 120 радионица у девет градова и општина у Србији, у организацији Канцеларија за младе, као и да су спровели више од 50 индивидуалних каријерних саветовања.

Радоичић је навела и да се тај центар бави оспособљавањем и запошљавањем младих, као и успостављањем и развојем каријерног вођења и саветовања у области образовања како би се унапредило запошљавање.

Како је у Србији 1,5 милиона младих, канцеларије за младе, рекла је шеф одсека за младе Канцеларије за младе Лозница Тања Глишић, имају улогу да им помогну и да унапреде своје место на тржишту рада.

"Годишње саветовањем обухватамо око 4.000 младих", нагласила је Гашисћ.

Коментара: 0


#   млади   ЕУ   посао   Јужна Србија регион   Канцеларија за младе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима