Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Помоћ угроженим: бака Светланка

rssBookmark and Share

21.02.2011. nislije.blogspot.com

На самом почетку Мрамроског брда, иза моста с леве стране из правца Ниша, у напуштеној, оронулој згради Месне заједнице, без струје и воде, сасвим сама, преживљава, већ пуних 7 година, Светланка Николић (76).

Клизиште је урушило њен скромни дом. Немајући где, уточиште је нашла у поменутој згради. Како би све било још црње, свему се мора дати и друштвени тон... Уместо помоћи, уследило је одмагање. Уместо да Општина (Ниш-Палилула) збрине Светланку, или да у томе помогне, упутила јој је решење о исељењу из зграде Месне заједнице, при том наводећи да “они не желе да буду одговорни уколико објекат падне док је Светланка у некој од просторија” – како сазнајемо од Миљане Тошић-Николић, Светланкине унуке, која на све начине покушава да помогне својој баки чак из Текије, иако сама није у повољној материјалној ситуацији.

Током наше посете баки Светланки, нису нас изненадили крајње нехигијски и нељудски услови за живот и здрваље. Такав призор смо мање-више очекивали. Али нас је изненадила бакина ведрина. Не жалећи се пуно на све оно што је снашло, показала нам је своју урушену кућу, провела кроз прострије у којима сада борови, и описала њен дан. По воду одлази пар пута дневно, а како би сакупила дрва за огрев пешачи и по неколико километара уз брдо. Једе понекад, кад има; кад нема, једноставно трпи. Једини извор прихода чини јој социјална помоћ, од свега 5000 динара. На наше питање, шта јој је најпотребније, одговорила је скромно – шпорет на дрва – којим би могла да се угреје и на коме би могла да спреми нешто за јело.

Од Светланке смо се растали са пуно обостраног оптимизма, иако свесни да њен смештај зависи искључиво од добре воље локалних власти. Захваљујући једној нашој суграђанки, преко које смо иначе и сазнали за бакин случај, а која је желела да остане анонимна, доставили смо једнократну помоћ у храни – што је опет довољно за свега пар дана. Тако, позивамо све наше суграђане, који су у могућности и ради да помогну, да посете Фејсбук страницу Помоћ угроженим нишлијама где се интензивно ради на изналажењу решења за Светланкин проблем и организује прикупљање једнократне помоћи.

Коментара: 0


#   социјална помоћ     Помоћ угроженим Нишлијама   месне заједнице
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима