Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pomoć ugroženim: baka Svetlanka

rssBookmark and Share

21.02.2011. nislije.blogspot.com

Na samom početku Mramroskog brda, iza mosta s leve strane iz pravca Niša, u napuštenoj, oronuloj zgradi Mesne zajednice, bez struje i vode, sasvim sama, preživljava, već punih 7 godina, Svetlanka Nikolić (76).

Klizište je urušilo njen skromni dom. Nemajući gde, utočište je našla u pomenutoj zgradi. Kako bi sve bilo još crnje, svemu se mora dati i društveni ton... Umesto pomoći, usledilo je odmaganje. Umesto da Opština (Niš-Palilula) zbrine Svetlanku, ili da u tome pomogne, uputila joj je rešenje o iseljenju iz zgrade Mesne zajednice, pri tom navodeći da “oni ne žele da budu odgovorni ukoliko objekat padne dok je Svetlanka u nekoj od prostorija” – kako saznajemo od Miljane Tošić-Nikolić, Svetlankine unuke, koja na sve načine pokušava da pomogne svojoj baki čak iz Tekije, iako sama nije u povoljnoj materijalnoj situaciji.

Tokom naše posete baki Svetlanki, nisu nas iznenadili krajnje nehigijski i neljudski uslovi za život i zdrvalje. Takav prizor smo manje-više očekivali. Ali nas je iznenadila bakina vedrina. Ne žaleći se puno na sve ono što je snašlo, pokazala nam je svoju urušenu kuću, provela kroz prostrije u kojima sada borovi, i opisala njen dan. Po vodu odlazi par puta dnevno, a kako bi sakupila drva za ogrev pešači i po nekoliko kilometara uz brdo. Jede ponekad, kad ima; kad nema, jednostavno trpi. Jedini izvor prihoda čini joj socijalna pomoć, od svega 5000 dinara. Na naše pitanje, šta joj je najpotrebnije, odgovorila je skromno – šporet na drva – kojim bi mogla da se ugreje i na kome bi mogla da spremi nešto za jelo.

Od Svetlanke smo se rastali sa puno obostranog optimizma, iako svesni da njen smeštaj zavisi isključivo od dobre volje lokalnih vlasti. Zahvaljujući jednoj našoj sugrađanki, preko koje smo inače i saznali za bakin slučaj, a koja je želela da ostane anonimna, dostavili smo jednokratnu pomoć u hrani – što je opet dovoljno za svega par dana. Tako, pozivamo sve naše sugrađane, koji su u mogućnosti i radi da pomognu, da posete Fejsbuk stranicu Pomoć ugroženim nišlijama gde se intenzivno radi na iznalaženju rešenja za Svetlankin problem i organizuje prikupljanje jednokratne pomoći.


#   socijalna pomoć     Pomoć ugroženim Nišlijama   mesne zajednice
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima