Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поплаве носе старе проблеме

rssBookmark and Share

Прокупље 31.03.2015. Слободна Европа

Скоро годину дана након катастрофалних прошлогодишњих мајских поплава, први већи водостај на појединим рекама изазвао је њихово изливање, јер у међувремену нису санирани одбрамбени бедеми, које је вода урушила прошле године.

Поплаве носе старе проблеме

Ванредна ситуација проглашена је у Прокупљу и Алексинцу. Јужна Морава је у Алексинцу поплавила неколико стотина хектара ораница, док се Западна Морава поново излила код Трстеника због недовршеног одбрамбеног бедема и поплавила око 500 хектара њива и башти.

У Краљеву је, због лоше одрађеног посла, река Рибница однела део новог бедема изграђеног средствима Норвешке амбасаде у вредности од 40.000 евра.

Вишедневне кише и отапање снега у планинским подручјима проузроковале су раст водостаја на Јужној Морави, а у Алексинцу је, због изливања реке из њеног корита проглашена ванредна ситуација.

Ненад Станковић, председник те општине, каже да су поплављена дворишта и помоћни објекти у неколико села, као и пољопривредно земљиште, али да се вода данас полако повлачи.

“Најугроженија су сеоска насеља Витковац и Љубеш, где имамо петнестак потопљених домаћинстава и огромне површине пољопривредног земљишта под водом. Поплављена су дворишта и подрумске просторије, али сами стамбени делови објеката нису под водом. Данас је ситуација боља. На основу извештаја од пет часова ујутру водостај Јужне Мораве је 50 центиметара нижи и вода се полако повлачи, али очекујемо какве ће бити метереолошке прилике наредних дана с обзиром да се поново најваљује неки кишни талас”, каже Станковић.

Општина Алексинац је и прошле године претрпела велике штете од поплава, а слична ситауација понавља се из године у годину када год Јужна Морава акомулира велике количине воде из свог слива.

“Оно што обично Јужна Морава поплави када пређе 400 центиметара на мосту код Алексинца, то се десеило и сада. Прошле године смо ми у априлу на Јужној Морави имали поплаве. Тада је плавни талас износио 417 центиметара, а јуче је био 414, значи готово истоветно као прошле године”, каже Станковић.

У Ваљевском крају за непуна 24 часа, од петка после подне до суботе, пало је 44 литара кише по метру квадратном тако да је за веома кратко време дошло до пораста водостања Колубаре која је у центру града достигла висину преко два метра.

Међутим, изливања Колубаре из корита није било као ни већих остећења већ обављених санационих радова на уређењу корита након прошлогодишњих мајских поплава, рекао је колегиници Милени Кузмановић, заменик градоначелника Ваљева, Жарко Ковач.

“До повећања водостаја долази изузетно брзо. У суботу у седам сати ујутру водостај је био испод 150 центиметара, а већу 11.30 водостај је на мерном месту код Дома културе био 200 центиметара, да би пола сата иза тога већ био 215. Срећом он није нанео никакве посебне проблеме ни радовима које изводи ‘Ерозија’, као ни радовима које извооди предузеће ‘Јединство’ тако да је то, с те стране испало добро”, каже Ковач.

Те среће, није била општина Трстеник на чијој се територији и овог пролећа под водом нашло око 350 хектара пољопривредног земљишта, јер се Западна Морава излила на истом месту као и прошле године, због незавршене санације одбрамбеног бедема у селу Оџацима.

У прошлогодшњим мајским поплавама у општини Трстеник поплављено је преко 3.000 хектара, а штета на пољопривредном земљишту процењена је на преко 330 милиона динара.

Мештани села чије су њиве и баште поново поплављене жалили су се председнику општине Мирославу Алексићу и најавили тужбе и надокнаду штете против Јавног предузећа “Србијаводе” јер су њихови усеви, поред Западне Мораве, поново под водом.

Најновије поплаве су на површину избациле и аферу о рушењу дела новог одбрамбеног бедема, на Рибници у Краљеву, у чију је изградњу Влада Норвешке уложила 40.000 евра. Тај бедем је због лоше изведених радова попустио пред првом јачом бујицом.

Проблема са бујицама и изливањем река има и у другим деловима Србије. Велика Морава се излила у градски парк у том граду, а због раста вода те реке, “Србијаводе” су прогласиле одбрану од поплава од Ћуприје до Свилајнца.

 

Бранко Вучковић

Коментара: 0


#   Прокупље   Алексинац   Србијаводе   Јужна Морава   Витковац   поплава   Ненад Станковић   ванредна ситуација   поплава 2015   Општина Алексинац   пољопривредно земљиште
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима