Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poplave nose stare probleme

rssBookmark and Share

Prokuplje 31.03.2015. Slobodna Evropa

Skoro godinu dana nakon katastrofalnih prošlogodišnjih majskih poplava, prvi veći vodostaj na pojedinim rekama izazvao je njihovo izlivanje, jer u međuvremenu nisu sanirani odbrambeni bedemi, koje je voda urušila prošle godine.

Poplave nose stare probleme

Vanredna situacija proglašena je u Prokuplju i Aleksincu. Južna Morava je u Aleksincu poplavila nekoliko stotina hektara oranica, dok se Zapadna Morava ponovo izlila kod Trstenika zbog nedovršenog odbrambenog bedema i poplavila oko 500 hektara njiva i bašti.

U Kraljevu je, zbog loše odrađenog posla, reka Ribnica odnela deo novog bedema izgrađenog sredstvima Norveške ambasade u vrednosti od 40.000 evra.

Višednevne kiše i otapanje snega u planinskim područjima prouzrokovale su rast vodostaja na Južnoj Moravi, a u Aleksincu je, zbog izlivanja reke iz njenog korita proglašena vanredna situacija.

Nenad Stanković, predsednik te opštine, kaže da su poplavljena dvorišta i pomoćni objekti u nekoliko sela, kao i poljoprivredno zemljište, ali da se voda danas polako povlači.

“Najugroženija su seoska naselja Vitkovac i Ljubeš, gde imamo petnestak potopljenih domaćinstava i ogromne površine poljoprivrednog zemljišta pod vodom. Poplavljena su dvorišta i podrumske prostorije, ali sami stambeni delovi objekata nisu pod vodom. Danas je situacija bolja. Na osnovu izveštaja od pet časova ujutru vodostaj Južne Morave je 50 centimetara niži i voda se polako povlači, ali očekujemo kakve će biti metereološke prilike narednih dana s obzirom da se ponovo najvaljuje neki kišni talas”, kaže Stanković.

Opština Aleksinac je i prošle godine pretrpela velike štete od poplava, a slična sitauacija ponavlja se iz godine u godinu kada god Južna Morava akomulira velike količine vode iz svog sliva.

“Ono što obično Južna Morava poplavi kada pređe 400 centimetara na mostu kod Aleksinca, to se deseilo i sada. Prošle godine smo mi u aprilu na Južnoj Moravi imali poplave. Tada je plavni talas iznosio 417 centimetara, a juče je bio 414, znači gotovo istovetno kao prošle godine”, kaže Stanković.

U Valjevskom kraju za nepuna 24 časa, od petka posle podne do subote, palo je 44 litara kiše po metru kvadratnom tako da je za veoma kratko vreme došlo do porasta vodostanja Kolubare koja je u centru grada dostigla visinu preko dva metra.

Međutim, izlivanja Kolubare iz korita nije bilo kao ni većih ostećenja već obavljenih sanacionih radova na uređenju korita nakon prošlogodišnjih majskih poplava, rekao je koleginici Mileni Kuzmanović, zamenik gradonačelnika Valjeva, Žarko Kovač.

“Do povećanja vodostaja dolazi izuzetno brzo. U subotu u sedam sati ujutru vodostaj je bio ispod 150 centimetara, a veću 11.30 vodostaj je na mernom mestu kod Doma kulture bio 200 centimetara, da bi pola sata iza toga već bio 215. Srećom on nije naneo nikakve posebne probleme ni radovima koje izvodi ‘Erozija’, kao ni radovima koje izvoodi preduzeće ‘Jedinstvo’ tako da je to, s te strane ispalo dobro”, kaže Kovač.

Te sreće, nije bila opština Trstenik na čijoj se teritoriji i ovog proleća pod vodom našlo oko 350 hektara poljoprivrednog zemljišta, jer se Zapadna Morava izlila na istom mestu kao i prošle godine, zbog nezavršene sanacije odbrambenog bedema u selu Odžacima.

U prošlogodšnjim majskim poplavama u opštini Trstenik poplavljeno je preko 3.000 hektara, a šteta na poljoprivrednom zemljištu procenjena je na preko 330 miliona dinara.

Meštani sela čije su njive i bašte ponovo poplavljene žalili su se predsedniku opštine Miroslavu Aleksiću i najavili tužbe i nadoknadu štete protiv Javnog preduzeća “Srbijavode” jer su njihovi usevi, pored Zapadne Morave, ponovo pod vodom.

Najnovije poplave su na površinu izbacile i aferu o rušenju dela novog odbrambenog bedema, na Ribnici u Kraljevu, u čiju je izgradnju Vlada Norveške uložila 40.000 evra. Taj bedem je zbog loše izvedenih radova popustio pred prvom jačom bujicom.

Problema sa bujicama i izlivanjem reka ima i u drugim delovima Srbije. Velika Morava se izlila u gradski park u tom gradu, a zbog rasta voda te reke, “Srbijavode” su proglasile odbranu od poplava od Ćuprije do Svilajnca.

 

Branko Vučković


#   Prokuplje   Aleksinac   Srbijavode   Južna Morava   Vitkovac   poplava   Nenad Stanković   vanredna situacija   poplava 2015   Opština Aleksinac   poljoprivredno zemljište
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima