Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Проглашена ванредна ситуација у Алексинцу

rssBookmark and Share

Ниш 30.03.2015. Блиц, Јужна Србија Инфо, Алексинац.Нет

На подручју целе општине Алексинац проглашена је ванредна ситуација због изливања Јужне Мораве на више локација.

Проглашена ванредна ситуација у Алексинцу

Према речима команданта штаба и председника општине Ненада Станковића, поплављена су дворишта у десет кућа у Доњем Љубешу и четири у Витковцу као и пољоприврено земљиште уз реку на потезу од Грејача и Великог Дреновца до Витковца.

- Нема потопљених кућа, али има кућа у којима су поплављена дворишта. То није велика количина воде, али пратимо даљи развој ситуације - каже Станковић.

Фото Твитер

Како је саопштено после обиласка терена, од изливања Јужне Мораве поплављено је више стотина хектара ораница, десет објеката у Горњем Љубешу и четири у Витковцу.

Твитер

Затворени су у регионални путеви Алексинац - Ниш на деоници Тешица - Дражевац и Алексиначки Рудник - Крушевац у атару Ђуниса.

Само у близини Алексинца код наплатне рампе, вода је поплавила више десетина хектара плодних ораница и стигла је до самог ауто-пута Београд - Ниш.

Твитер

На одбрани од полава ангажована су сва јавна предузећа са механизацијом и људством.

Активирала су се и многа клизишта, а најгора ситуација је у атарима села Вукања и Липовац.

Доња Трнава, Дражевац, Тешица, Фото Јонић

На неколико река у Србији водостаји ће и у понедељак бити око границе ванредне одбране од поплава, осим на доњем току Јужне Мораве где је нешто виши. На појединим њивама у Јабланичком округу уништена је пшеница, а под водом су углавном ливадска земљишта. Мора да се настави контрола мерења нивоа вода док се стање потпуно не умири и сви штабови за ванредне ситуације морају бити у приправност.

Трњане, М. Димитријевић

На доњем току Јужне Мораве код Мојсиња водостај ће се кретати изнад границе ванредне одбране од поплава, а код Алексинца ће бити између граница редовне и ванредне одбране од поплава, саопштио је Републички хидрометеорлошки завод. На притокама Јужне Мораве, на Великој Морави код Багрдана, на Колубари са притокама, Јасеници и Тимоку водостаји ће се кретати око границе редовне одбране од поплава до 31. марта, навео је РХМЗ на свом сајту.

Доња Топоница. Соиљковић

Начелник Сектора МУП за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је у понедељак да "има спорадичних проблема, али ништа што би се могло назвати ескалацијом и указивало на евентуалну евакуацију становништва". "Мора да се настави контрола мерења нивоа вода док се стање потпуно не умири и сви штабови за ванредне ситуације морају бити у приправност", рекао је Марић.

Водостаји на Јужној Морави, Ветерници, Јабланици, Пустој реци и осталим мањим рекама и потоцима на подручју Јабланичког округа су у константном опадању, потврдио је у понедељак начелник окружног Сектора за ванредне ситуације Миодраг Марјановић.

Он је казао да су тренутно проблем подземне воде у неколико села као и вода која се након изливања задржала на обрадивим парцелама. "Било је поплављено више од 100 хектара ораница и вода се сада полако повлачи. На појединим њивама уништена је пшеница, а под водом су углавном ливадска земљишта", рекао је Марјановић. Он је прецизирао да је највећи проблем у атару села Разгојнски Чифлук, где је Јужна Морава променила ток и однела део плацева и део дворишта неколико кућа и нагласио да су у контакту са надлежнима и да ће у наредном периоду бити предузимане мере на санацији водотока. Подземне воде поплавиле су дворишта у тридесетак домаћинстава у селима Велико Трањане, Буниброд, Губеревац и Грабовница.


#   Ниш   Алексинац   Београд   Крушевац   јавна предузећа   Јужна Морава   Доња Топоница   Миодраг Марјановић   Витковац   поплава   Ненад Станковић   Алексиначки Рудник   Доња Трнава   Предраг Марић   подземне воде   Дражевац   ванредна ситуација   поплава 2015   Доњи Љубеш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима