Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Раде Рајковић добио и пети мандат као директор Студентског центра у Нишу

rssBookmark and Share

15.03.2023. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Студентски центар у Нишу, који управља студентским домовима и ресторанима, није мењао директора већ 17 година - 5. узастопни мандат на тој позицији добио је недавно Раде Рајковић, који каже да се и једини пријавио на конкурс, пишу Нишке вести.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Сматра да је установа до сада радила без проблема, а најављује да ће до краја маја бити расписан оглас за избор фирме која ће да заврши изградњу студентског дома код техничких факултета, који јесте започет, али не и завршен у његовом досадашњем мандату.

Влада Србије је 23. фебруара разрешила Радета Рајковића са места вршиоца дужности директора Студентског центра у Нишу, али га и на истој седници именовала за директора.

Рајковић каже да је на конкурсу добио поверење за још један мандат у директорској фотељи, али да је прво био в.д. због техничке Владе.
раде рајковић именовање 
Влада га је 23. фебруара и званично именовала за 5. узастопни мандат; фото: принтскрин/Службени гласник

Пошто се каснило са формирањем Владе, онда сам именован у в.д. статус, јер техничка Влада не може да ме именује и сада је то решено - појашњава Рајковић.

Према информацијама Студентског центра, које су достављене новинарима, Конкурс за избор директора објављен је у листу "Политика" 3. новембра прошле године, а комисија је на седници 22. новембра утврдила да се само Рајковић пријавио.

Након недељу дана, како наводе, Управни одбор је једногласно одлучио да Влади предложи да он настави да буде директор.

Ово ми је 5. мандат. Од 2005. сам директор Студентског центра - наводи Рајковић.

Упитан да ли је дозвољено да на функцији буде већ 17 година без прекида, с обзиром на то да у Закону то није прецизирано, Рајковић каже да "нема ограничења".
Помоћник министра (лево) и Раде Рајковић
Рајковић 17 година руководи Студентским центром у Нишу; фото: ЈВ/Ј. А.

Све је било најтранспарентније и најрегуларније, можете да нађете у Службеном гласнику када је Управни одбор расписао конкурс, можемо да вам пошаљемо, све је транспаретно - додао је Рајковић.

О свом руковођењу и мотиву да се поново пријави и настави да буде директор каже да је задовољан радом Студентског центра и да не памти да је било неких проблема у његовом мандату.

Без проблема се функционисало, што се показало и у време ковида да смо једна од ретких установа у Србији која може да и у ванредним ситуацијама ради беспрекорно. Само у току ванредног стања избацили смо преко 230.000 оброка што се тиче ковид центара и Народне кухиње и особама које нису тада напуштале кућу, буквално на кућну адресу се носила храна социјалним случајевима, тако да могу само да будем презадовољан. Квалитет хране је на високом нивоу, што се смештаја тиче нема никаквих проблема, апсолутно установа функционише без икаквих проблема - уверава Рајковић.

Дом за студенте у његовом мандату започет, али не и завршен
Ниш има свега 958 места у студентским домовима, а да је овом универзитетском граду потребно још капацитета потврђује и Рајковић, који каже да исхрану у ресторанима користи чак више од 6.000 студената.

Студентски дом
Студентски дом у његовом мандату започет, али не и завршен; фото: Ј. Ж.
Више пута су надлежни говорили да ће проблем решити нови дом код техничких факултета, који би требало да има више од 400 места, а који је започет у његовом мандату, још 2009. године, али до данас није завршен.

Нови рок који је Рајковић дао прошле године за крај радова је јул 2024. године, али ће то вероватно поново бити пролонгирано, јер извођач још није изабран.

То је пред крај, долазимо до расписивања огласа за извођење радова до краја. То Министарство просвете ради, сада је интензивирало свој посао, нађена су средства и оглас треба да изађе за извођење радова, ја се надам најкасније у мају месецу - најављује Рајковић.

Каже и да ће тих нових више од 400 места задовољити потребе за смештајем студената у Нишу у овом тренутку, али да је у плану и повећање капацитета.

*Текст је допуњен информацијама о Конкурсу за избор директора, које су накнадно достављене новинарима из Студентског центра.


#   Раде Рајковић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима