Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rade Rajković dobio i peti mandat kao direktor Studentskog centra u Nišu

rssBookmark and Share

15.03.2023. Niške vesti, Južna Srbija Info

Studentski centar u Nišu, koji upravlja studentskim domovima i restoranima, nije menjao direktora već 17 godina - 5. uzastopni mandat na toj poziciji dobio je nedavno Rade Rajković, koji kaže da se i jedini prijavio na konkurs, pišu Niške vesti.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Smatra da je ustanova do sada radila bez problema, a najavljuje da će do kraja maja biti raspisan oglas za izbor firme koja će da završi izgradnju studentskog doma kod tehničkih fakulteta, koji jeste započet, ali ne i završen u njegovom dosadašnjem mandatu.

Vlada Srbije je 23. februara razrešila Radeta Rajkovića sa mesta vršioca dužnosti direktora Studentskog centra u Nišu, ali ga i na istoj sednici imenovala za direktora.

Rajković kaže da je na konkursu dobio poverenje za još jedan mandat u direktorskoj fotelji, ali da je prvo bio v.d. zbog tehničke Vlade.
rade rajković imenovanje 
Vlada ga je 23. februara i zvanično imenovala za 5. uzastopni mandat; foto: printskrin/Službeni glasnik

Pošto se kasnilo sa formiranjem Vlade, onda sam imenovan u v.d. status, jer tehnička Vlada ne može da me imenuje i sada je to rešeno - pojašnjava Rajković.

Prema informacijama Studentskog centra, koje su dostavljene novinarima, Konkurs za izbor direktora objavljen je u listu "Politika" 3. novembra prošle godine, a komisija je na sednici 22. novembra utvrdila da se samo Rajković prijavio.

Nakon nedelju dana, kako navode, Upravni odbor je jednoglasno odlučio da Vladi predloži da on nastavi da bude direktor.

Ovo mi je 5. mandat. Od 2005. sam direktor Studentskog centra - navodi Rajković.

Upitan da li je dozvoljeno da na funkciji bude već 17 godina bez prekida, s obzirom na to da u Zakonu to nije precizirano, Rajković kaže da "nema ograničenja".
Pomoćnik ministra (levo) i Rade Rajković
Rajković 17 godina rukovodi Studentskim centrom u Nišu; foto: JV/J. A.

Sve je bilo najtransparentnije i najregularnije, možete da nađete u Službenom glasniku kada je Upravni odbor raspisao konkurs, možemo da vam pošaljemo, sve je transparetno - dodao je Rajković.

O svom rukovođenju i motivu da se ponovo prijavi i nastavi da bude direktor kaže da je zadovoljan radom Studentskog centra i da ne pamti da je bilo nekih problema u njegovom mandatu.

Bez problema se funkcionisalo, što se pokazalo i u vreme kovida da smo jedna od retkih ustanova u Srbiji koja može da i u vanrednim situacijama radi besprekorno. Samo u toku vanrednog stanja izbacili smo preko 230.000 obroka što se tiče kovid centara i Narodne kuhinje i osobama koje nisu tada napuštale kuću, bukvalno na kućnu adresu se nosila hrana socijalnim slučajevima, tako da mogu samo da budem prezadovoljan. Kvalitet hrane je na visokom nivou, što se smeštaja tiče nema nikakvih problema, apsolutno ustanova funkcioniše bez ikakvih problema - uverava Rajković.

Dom za studente u njegovom mandatu započet, ali ne i završen
Niš ima svega 958 mesta u studentskim domovima, a da je ovom univerzitetskom gradu potrebno još kapaciteta potvrđuje i Rajković, koji kaže da ishranu u restoranima koristi čak više od 6.000 studenata.

Studentski dom
Studentski dom u njegovom mandatu započet, ali ne i završen; foto: J. Ž.
Više puta su nadležni govorili da će problem rešiti novi dom kod tehničkih fakulteta, koji bi trebalo da ima više od 400 mesta, a koji je započet u njegovom mandatu, još 2009. godine, ali do danas nije završen.

Novi rok koji je Rajković dao prošle godine za kraj radova je jul 2024. godine, ali će to verovatno ponovo biti prolongirano, jer izvođač još nije izabran.

To je pred kraj, dolazimo do raspisivanja oglasa za izvođenje radova do kraja. To Ministarstvo prosvete radi, sada je intenziviralo svoj posao, nađena su sredstva i oglas treba da izađe za izvođenje radova, ja se nadam najkasnije u maju mesecu - najavljuje Rajković.

Kaže i da će tih novih više od 400 mesta zadovoljiti potrebe za smeštajem studenata u Nišu u ovom trenutku, ali da je u planu i povećanje kapaciteta.

*Tekst je dopunjen informacijama o Konkursu za izbor direktora, koje su naknadno dostavljene novinarima iz Studentskog centra.


#   Rade Rajković
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima