Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пензионер из Прокупља седам месеци без струје

rssBookmark and Share

Прокупље 25.11.2017. РТС

Пензионер Србољуб Јовановић из Прокупља већ седам месеци живи без струје. Приликом контроле струјомера, радници ЕПС-а утврдили су крађу струје иако су пломбе на мерном уређају остале неоштећене. Због сличних проблема велики број домаћинстава на југу Србије месецима је без струје.

Пензионер из Прокупља седам месеци без струје

Србољуб Јовановић тврди да су неоштећене пломбе на струјомеру доказ да он није могао, чак и да је хтео да преспоји жице. Из електродистрибуције ипак је оптужен за крађу струје и прекинута му је даља испорука.

"Они су тражили од мене 150 хиљада да платим и нови прикључак", додаје Србољуб. "Ја сам покушавао то да решим мирно, да ми прикључе струју, и ја сам одустао од свега тога и уложио сам тужбу."

Након исказа радника који су вршили контролу, да без оштећења пломби, које једино ЕПС поседује, није било могуће преспајање жица.

Основно јавно тужилаштво у Прокупљу одбацило је кривичну пријаву против Србољуба за неовлашћену потрошњу. Основни и Виши суд у Прокупљу нису то узели у обзир приликом одлучивања о поновном укључењу струје, одбацивши његову контратужбу против ЕПС-а.

"Ако је тужилаштво ослободило кривичне оптужбе, одговорности овог клијента, како је могуће да онда суд ту чињеницу не цени у позитивном погледу, него каже не, он је, и даље држи став, он је неовлашћено користио струју", каже Нинослав Јововић, адвокат.

Од друге стране ускраћени смо за одговор јер у ЕПС-у нису желели да коментаришу овај случај. У Центру за заштиту потрошача у Нишу тврде да је због неовлашћене потрошње, преко три хиљаде домаћинстава на југу Србије месецима па и годинама без струје.

"Прикључени су само они који су пристали на све, да плате неовлашћену потрошњу, да плате нов прикључак и уколико има старих дуговања", каже Профир Живковић, саветник у Центру за заштиту потрошача "Форум" у Нишу.

Центар за заштиту потрошача је због овакве ситуације недавно Министарству трговине поднео захтев за заштиту колективног интереса грађана Ниша, у коме се тражи хитно прикључење свих потрошача на електро мрежу, а наплата спорних потраживања у редовном судском и извршном поступку.

Небојша Ђорђевић: Иван Миљковић, РТС

video...

Коментара: 0


#   Прокупље   ЕПС   виши суд   Основно јавно тужилаштво   Центар за заштиту потрошача   без струје   Србољуб Јовановић   Профир Живковић   Нинослав Јововић
@EPSsnabdevanje @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима