Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Симбол Власотинца на реци Власини добио ново рухо

rssBookmark and Share

Лесковац 16.02.2011. Душан Коцић

Млин на Власини, једно је од знаменитости овога питомог краја југа Србије, односно Јабланичког округа, саграђен је 1895. године

Власотинце: По реци Власини и млину се град препознаје
Власотинце: По реци Власини и млину се град препознаје

ВЛАСОТИНЦЕ, ЛЕСКОВАЦ – Град на Власини има неколико сибола: централни парк, млин, реку Власину, Завичајни музеј, Народну библиотеку и – виногорје!

Последњих месеци једна од знаменитости града, млин, који се налази на реци Власини, најстарији индустријски објекат у овом крају и један од најстаријих у Србији, саграђен 1895. године, који је између два светска рата имао струју, добио је ново, умилно лице.

Марија Коцић, власница пекаре ,,Сања’’, која је купила млин, каже да јој се остварио један од снова, јер је успела да заокружи комплетан циклус производње.

У реновирање млина, предузеће ,,Сања’’, где је запослено више од 40 радника, уложило је педесет хиљада евра, али ће се инвестиција и труд брзо исплатити, а до посла ће доћи још неколико квалификованих радника.

-Желели смо да обновимо ово лепо, значајно здање, које има и своју културну мисију – закључује Марија Коцић, власница чувеног млина на обалама реке Власине, недалеко од центра града.

Власотиначки млин је последњих година био потпуно запуштен иако је словио за најстарији индустријски објекат у овом крају! Неколико деценија, млин је користила лесковачка индустрије ,,Умипек’’, али је пре прватизације пуних десет година био ван употребе.

Има нешто од власотиначке питомине која се не може описати, а ту је, готово на дохват руку. Давно су путописци забележили да је овај крај ,,умилна лепотица’’, па и ако је био под Турцима, није попримио обележја Оријента.

-Поносни смо на наше место, јер нас оплемењује и када смо негде далеко, желимо да му се што пре вратимо – вели Срба Такић, писац, директор овдашње Народне библиотеке која лечи ране после великог пожара коју ју је погодио пре две године.

 

 

Коментара: 0


#   Лесковац   Власотинце   Власинско језеро   Завичајни музеј   Срба Такић
@


 


[ Додај коментар ]