Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупа песма из Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 03.11.2015. Д.Миљковић, В.Новости

Бура око одласка хора ОШ "Ратко Вукићевић" на фолклорни фестивал у Прагу. Тек уочи пута родитељи кажу да им је много 200 евра по учеснику.

Скупа песма из Ниша

ХОР ОШ "Ратко Вукићевић" из Ниша биће један од два представника Србије на 18. међународном фоклорном фестивалу који ће у Прагу бити одржан од 5. до 8. новембра.

Али, с обзиром на то да ова манифестација није у календару Министарства просвете, родитељи су морали сами да финансирају одлазак у Чешку, са 200 евра по сваком од 28 чланова.

Иако су првобитно дали писану сагласност, а неки и уплатили договорену суму, неки сада сматрају да је цена тродневног путовања - са превозом и услугом на бази полупансиона - превисока. Такође, родитељи тврде и да школа нема сагласност Министарства просвете да децу води ван земље...

Професорка музичке културе Валентина Динић, која је пре две године са овим хором у Шпанији освојила сребрну медаљу, каже да су прозивке некоректне, с обзиром на то да је све било - добровољно.

- Битно ми је искључиво то да деца покажу шта знају и виде како то други раде. На добијам дневнице, нити ме занимају материјалне сатисфакције, већ само уметничке и педагошке - категорична је професорка, наводећи да у позиву организатора стоји да партиципација за учешће износи 95 евра по учеснику, што обухвата смештај, осигурање, дипломе и котизацију за диригента.

Професорка Динић објашњава да додатних стотину евра представља трошкове организације, с обзиром на то да путују заједно са хором РТС из Београда, те да је све то родитељима предочено на време...

Директорка ОШ "Ратко Вукићевић", Дивна Стевановић, каже да је о одласку у Праг обавестила Министарство просвете, али истиче да им њихова сагласност није ни потребна.

- То је обавезно само за оне манифестације које су у календару нашег Министарства. Учешће на фолклорном фестивалу је добровољна одлука родитеља, са којом се школа сагласила зато што сматрамо да је велики успех то што ће наши ученици представљати Ниш и Србију међу европским вршњацима - закључује Дивна Стевановић.


#   Ниш   ученици   родитељи   такмичење   цена   финансије   Министарство просвете   Ратко Вукићевић ОШ   Дивна Стевановић     Хор Ратко Вукићевић ОШ   Међународни фолклорни фестивал   Праг (Чешка)  
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима