Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта спаја, а шта раздваја младе Србе и Албанце у Бујановцу

rssBookmark and Share

Бујановац 19.07.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

У општини Бујановац - где живе Срби, Албанци, Роми, Бугари, Македонци и Горанци - млади слободно време проводе у центру града, у кафићима и на спортским теренима. Највећи проблем им је, кажу, незапосленост, преноси РТС.

Фото: Feed.rs
Фото: Feed.rs

Лето је, време фестивала, манифестација. У Бујановцу ради седам културно-уметничких друштава, са српским или албанским играчима, до фестивала широм земље путују заједно.

"У аутобусу седну пола на једну, пола на другу страну. После неког времена морају да контактирају, а кад се спријатеље, онда је лудница. После концерта је дружење, они имају своје игре, ми своје, а забава заједничка, сви играмо заједно", каже Ненад Митић, КУД "Соко" из Бујановца.

Све их мучи незапосленост. На евиденцији Националне службе за запошљавање, од укупног броја незапослених, трећину чине млади до 34 године. Зато удружени покрећу пројекте.

"Сарађујем и са Србима, и са Ромима, и са Албанцима. Имамо активности, заједно смо садили цвеће у парку, за наше удружење", каже Нермине Алији Адеми, Центар за унапређење омладине и жена.

"Конкретан програм који се тиче младих људи је стручна пракса. Општина је прошле године ангажовала више од 55 младих", каже Рахим Салихи, шеф кабинета председника Општине Бујановац.

На одељењу Економског факултета из Суботице студирају заједно. У мешовитим, мултиетничким клубовима тренирају кошарку, рукомет, фудбал. Спотски дух им је заједнички, на тренинзима уче једни од других.

"Овде има ромске нације, и Срби, ми не правимо разлике, сви смо као један на терен", каже Стефан Недељковић, 15 година.

"Ја сам се заљубио у овај тим и овде ћу остати до краја", каже Илија Селимовић, 15 година.

"Мешовита је средина, па је и састав деце мешовит. Заинтересованост деце је велика, футсал је млад спорт што се тиче наше средине", каже Никола Милић, тренер.

Млади Срби, Албанци и Роми су на спортским теренима заједно, а када излазе у град, бирају различита места.

"Свако иде на своју страну и осећа се та раздвојеност, треба нешто да нас споји".  "Не разумем добро српски." "Заједно не излазимо, само на факултету се дружимо", кажу млади у Бујановцу.

У Бујановцу траје "Културно лето", наступају фолклорне групе, певачи, и на албанском и на српском језику. Ипак, у оквиру истраживања Центра за демократију југа Србије о "Културним потребама младих и Прешеву, Бујановцу и Медвеђи", већина се изјаснила да  недостају културни садржаји: изложбе, представе, концерти.

Коментара: 0


#   Бујановац   Роми   фестивал  незапосленост   живот  Албанци   Бугари  Срби  стандард  народи
@
[ Додај коментар ]