Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стигле нове здравствене књижице, већ подељено 5.000

Bookmark and Share

19.05.2015 Блиц, С. Палић Г. Авалић, Јужна Србија Инфо

Грађани Србије већ могу да замене папирне здравствених књижица новим електронским картицама здравственог осигурања. Замена кошта 400 динара, а за најугроженије ће бити бесплатна.

Нова здравствена књижица, Фото. Блиц
Нова здравствена књижица, Фото. Блиц

Пилот пројекат замене старих књижица почео је у Ваљеву, где је нову здравствену картицу добило више од 2.000 осигураника. У исто време нове књижице добило је и више од 3.000 запослених у Републичком фонду за здравствено осигурање и чланови њихових породица.

Задња страна књижице

Данас, електронске здравствене картице могу да се добију на територији целе Србије, а очекује се да их до краја следеће године поседује свих 6,9 милиона осигураника у Србији.

Захтев за издавање здравствених картица, односно замену постојећих здравствених књижица, подноси се надлежној филијали Републичког фонда за здравствено осигурање. Процедура за издавање картице слична је као и за издавање здравствене књижице.

- Осигураник подноси захтев за издавање нове картице на посебном обрасцу који добија у надлежној филијали и потписује га, након чега се захтев шаље даље. Уколико осигураник поседује здравствену књижицу, иста ће му важити док му се не уручи нова, а уколико је нема, а има право на њу, издаје му се Потврда која важи све до уручивања нове књижице, а најдуже месе дана од дана подношења захтева њу - кажу за "Блиц" у Републичком фонду за здравствено осигурање. 

Послодавци филијали РФЗО треба да доставе доказ о уплати 400 динара по картици, и списак запослених и чланова породица. И физичка лица треба да поднесу доказ о уплати 400 динара на рачун РФЗО.

Замену здравствених књижица платиће највећи број од 6,9 милиона осигураника, или њихови послодавци, али ће за најугроженије она бити бесплатна.

Рок за замену старих књижица истекао је 9. августа прошле године, али је овај пројекат, вредан 20 милиона долара продужен за 17 месеци.

Тренутно је у току производња и персонализација картице здравственог осигурања за 150.000 корисника новчане социјалне помоћи и корисника на смештај у установама социјалне заштите, као и особа у хранитељским породицама.

Коментара: 1


#   Србија  здравство   РФЗО  замена  здравствена књижица
@▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Александар, 20.05.2015:
    За четворочлану породицу 1600 рсд... мало превише за нешто што морам да мењам сваки пут када променим фирму, адресу...


[ Додај коментар ]