Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Три године Симоновићевог градоначелниковања

rssBookmark and Share

Ниш 29.07.2011.

''У претходном периоду од три године Ниш је успео да поврати поверење инвеститора и да после скоро две деценије постане озбиљан партнер на путу ка бржем привредном развоју"

"Упркос тешкој економској кризи планирано је да се започети објекти заврше и да се отпочне са изградњом значајних инфраструктурних објеката"

Три године Симоновићевог градоначелниковања

''У претходном периоду од три године Ниш је успео да поврати поверење инвеститора и да после скоро две деценије постане озбиљан партнер на путу ка бржем привредном развоју. Наравно, све то не би било могуће да се није озбиљно приступило решавању, некада великог проблема, а то је брзо и ефикасно комунално опремање земљишта које је Град понудио инвеститоримa. Створена је позитивна клима за почетак реализације великих инвестиција које су већ дале резултате у решавању проблема незапослености'', рекао је градоначелник Ниша Милош Симоновић на прес конференцији поводом три године од ступања на дужност.

Сваки потез односно све активности локалног руководства, из свих области које су у надлежности локалне самоуправе, урађен је на основу експозеа градоначелника Ниша који је он изложио СГ првог дана ступања на дужност. То је најбољи начин да се са ове временске дистанце, после три године, може са сигурношћу потврдити да су планиране активности и реализоване, речено је на прес конференцији.

''Није било лако али се само постављањем виших циљева могу постићи они пројектовани који су наведени у мом експозеу пред представницима локалног парламента и пре свега грађанима Ниша. Изненађење је недостатак идеја и конструктивних предлога представника јавног живота и политичких експонената. Међутим, носиоци јавних функција имали су прилику у претходном мандату, да са позиција на којима се одлучује, покрену развој града у свим областима. Та прилика није искоришћена из најразличитијих разлога - незнања, незаинтересованости или можда због остварења личних интереса који су у то време били приоритет. Подсећања ради, садашња коалиција разликује се од оне у претходном мандату за присуство Демократске странке'', рекао је Симоновић.

Коначно, после скоро 20 година, Град је створио повољну климу за улагање у овај део Србије и Ниш је успео да у периоду глобалне економске кризе привуче инвеститоре и постане најпожељнија локација за изградњу пословних објеката у Србији. Покренута је нова фаза развоја града. Највећи успех оних који обављају локалну власт, јесте и то да су после 20 година почеле да се граде нове фабрике, што свакако представља добар сигнал за нове инвеститоре који управо бирају Ниш као место где треба да граде нове фабрике и да развијају свој бизнис. Сада то више нису планови или обећања, дошло је до конкретне реализације послова. а Ниш је у 2011. години град са највише директних инвестиција. То и треба да буде основни циљ свих носилаца јавних функција, саопштено је новинарима.

Град је, од ливаде од 14 хектара у Доњем Међурову, коју на аукцији нико није хтео да купи, направио радну зону у којој своју производњу почињу четири фабрике - упослиће 2.500 људи. Италијански Бенетон, у овом тренутку реконструише постојеће објекте и упослиће 2.700 Нишлија. На Лозном калему ускоро почиње изградња великог туристичко-рекреативног коплекса, подсетио је градоначелник Ниша.

Упркос тешкој економској кризи планирано је да се започети објекти заврше, као и да се не понови грешка из прошлости да се отпочне са изградњом значајних инфраструктурних објеката и да та изградња потраје и 20-так година, рекао је Симоновић и нагласио да није било лако донети одлуку о реконструкцији највеће градске саобраћајнице и изградњи нових булевара. Међутим, били смо одлучни у намери да потпуно реконструишемо најоптерећенију саобраћајну градску зону о којој нико није водио рачуна од краја прошлог века. Та храбра одлука сада даје своје резултате који се знатно разликују од оних из 2007. године када је у Нишу рађен само Булевар Димитрија Туцовића који до краја није ни завршен. Сада су и средства за саобраћајну инфраструктуру неупоредиво већа и износе око 3 милијарде динара, а у граду је изграђено 20 км булевара. Примера ради, средства за уређење и одржавање у претходној и 2009. већа су скоро два пута него 2007. године, саопштио је градоначелник.

Симоновић је подсетио да се реконструкција хале Чаир ради први пут од како је изграђена, реконструкција стадиона, први пут после 30 година а отворени базени завршени су 20 година од изградње затвореног базена на Чаиру. Он је додао да је у претходне три године отворено 9 здравствених објеката у нишким насељима - здравствених станица, амбуланти и испоставе хитне помоћи. Трећина здравствених станица отворена је у претходне три године. Завршена су два обданишта чија је изградња започета 2004. године. Сада нема посла који се почиње без унапред створених услова - обезбеђених средстава и завршеног пројекта. Укупно је изграђено 7 обданишта. Последње обданиште изграђено је 1982. године. Први пут се отварају обданишта на сеоском подручју - у селима Топоница и Матејевац, нагласио је Градоначелник Ниша.#   Ниш   Милош Симоновић   Димитрија Туцовића
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима