Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tri godine Simonovićevog gradonačelnikovanja

rssBookmark and Share

Niš 29.07.2011.

''U prethodnom periodu od tri godine Niš je uspeo da povrati poverenje investitora i da posle skoro dve decenije postane ozbiljan partner na putu ka bržem privrednom razvoju"

"Uprkos teškoj ekonomskoj krizi planirano je da se započeti objekti završe i da se otpočne sa izgradnjom značajnih infrastrukturnih objekata"

Tri godine Simonovićevog gradonačelnikovanja

''U prethodnom periodu od tri godine Niš je uspeo da povrati poverenje investitora i da posle skoro dve decenije postane ozbiljan partner na putu ka bržem privrednom razvoju. Naravno, sve to ne bi bilo moguće da se nije ozbiljno pristupilo rešavanju, nekada velikog problema, a to je brzo i efikasno komunalno opremanje zemljišta koje je Grad ponudio investitorima. Stvorena je pozitivna klima za početak realizacije velikih investicija koje su već dale rezultate u rešavanju problema nezaposlenosti'', rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović na pres konferenciji povodom tri godine od stupanja na dužnost.

Svaki potez odnosno sve aktivnosti lokalnog rukovodstva, iz svih oblasti koje su u nadležnosti lokalne samouprave, urađen je na osnovu ekspozea gradonačelnika Niša koji je on izložio SG prvog dana stupanja na dužnost. To je najbolji način da se sa ove vremenske distance, posle tri godine, može sa sigurnošću potvrditi da su planirane aktivnosti i realizovane, rečeno je na pres konferenciji.

''Nije bilo lako ali se samo postavljanjem viših ciljeva mogu postići oni projektovani koji su navedeni u mom ekspozeu pred predstavnicima lokalnog parlamenta i pre svega građanima Niša. Iznenađenje je nedostatak ideja i konstruktivnih predloga predstavnika javnog života i političkih eksponenata. Međutim, nosioci javnih funkcija imali su priliku u prethodnom mandatu, da sa pozicija na kojima se odlučuje, pokrenu razvoj grada u svim oblastima. Ta prilika nije iskorišćena iz najrazličitijih razloga - neznanja, nezainteresovanosti ili možda zbog ostvarenja ličnih interesa koji su u to vreme bili prioritet. Podsećanja radi, sadašnja koalicija razlikuje se od one u prethodnom mandatu za prisustvo Demokratske stranke'', rekao je Simonović.

Konačno, posle skoro 20 godina, Grad je stvorio povoljnu klimu za ulaganje u ovaj deo Srbije i Niš je uspeo da u periodu globalne ekonomske krize privuče investitore i postane najpoželjnija lokacija za izgradnju poslovnih objekata u Srbiji. Pokrenuta je nova faza razvoja grada. Najveći uspeh onih koji obavljaju lokalnu vlast, jeste i to da su posle 20 godina počele da se grade nove fabrike, što svakako predstavlja dobar signal za nove investitore koji upravo biraju Niš kao mesto gde treba da grade nove fabrike i da razvijaju svoj biznis. Sada to više nisu planovi ili obećanja, došlo je do konkretne realizacije poslova. a Niš je u 2011. godini grad sa najviše direktnih investicija. To i treba da bude osnovni cilj svih nosilaca javnih funkcija, saopšteno je novinarima.

Grad je, od livade od 14 hektara u Donjem Međurovu, koju na aukciji niko nije hteo da kupi, napravio radnu zonu u kojoj svoju proizvodnju počinju četiri fabrike - uposliće 2.500 ljudi. Italijanski Beneton, u ovom trenutku rekonstruiše postojeće objekte i uposliće 2.700 Nišlija. Na Loznom kalemu uskoro počinje izgradnja velikog turističko-rekreativnog kopleksa, podsetio je gradonačelnik Niša.

Uprkos teškoj ekonomskoj krizi planirano je da se započeti objekti završe, kao i da se ne ponovi greška iz prošlosti da se otpočne sa izgradnjom značajnih infrastrukturnih objekata i da ta izgradnja potraje i 20-tak godina, rekao je Simonović i naglasio da nije bilo lako doneti odluku o rekonstrukciji najveće gradske saobraćajnice i izgradnji novih bulevara. Međutim, bili smo odlučni u nameri da potpuno rekonstruišemo najopterećeniju saobraćajnu gradsku zonu o kojoj niko nije vodio računa od kraja prošlog veka. Ta hrabra odluka sada daje svoje rezultate koji se znatno razlikuju od onih iz 2007. godine kada je u Nišu rađen samo Bulevar Dimitrija Tucovića koji do kraja nije ni završen. Sada su i sredstva za saobraćajnu infrastrukturu neuporedivo veća i iznose oko 3 milijarde dinara, a u gradu je izgrađeno 20 km bulevara. Primera radi, sredstva za uređenje i održavanje u prethodnoj i 2009. veća su skoro dva puta nego 2007. godine, saopštio je gradonačelnik.

Simonović je podsetio da se rekonstrukcija hale Čair radi prvi put od kako je izgrađena, rekonstrukcija stadiona, prvi put posle 30 godina a otvoreni bazeni završeni su 20 godina od izgradnje zatvorenog bazena na Čairu. On je dodao da je u prethodne tri godine otvoreno 9 zdravstvenih objekata u niškim naseljima - zdravstvenih stanica, ambulanti i ispostave hitne pomoći. Trećina zdravstvenih stanica otvorena je u prethodne tri godine. Završena su dva obdaništa čija je izgradnja započeta 2004. godine. Sada nema posla koji se počinje bez unapred stvorenih uslova - obezbeđenih sredstava i završenog projekta. Ukupno je izgrađeno 7 obdaništa. Poslednje obdanište izgrađeno je 1982. godine. Prvi put se otvaraju obdaništa na seoskom području - u selima Toponica i Matejevac, naglasio je Gradonačelnik Niša.


Komentara: 0


#   Niš   Miloš Simonović   Dimitrija Tucovića
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima