Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Бојнику бугарски фашисти у једном дану стрељали 500 родољуба

rssBookmark and Share

Бојник 16.02.2011. Душан Коцић

У бојничком Спомен-парку сутра ће бити одржана комеморација и изведен музичко-сценски програм и прочитана ,,Повеља живих’’ у знак сећања на 17. фебруара 1942. године када су бугарски фашисти зверски стрељали више од 500 житеља Бојника и суседног села Драговца, међу којима је било много жена, стараца и деце, али тачан број никада није утврђен

Спомен-гробље у Бојнику
Спомен-гробље у Бојнику

БОЈНИК – У Бојнику, на југу Србије, сутра, 17. фебруара, биће одржана комеморација и изведен музичко-сценски програм у знак сећања на више од 500 стрељаних житеља овог краја, јер тачан број стрељаних није никада утврђен.

Бугарски фашисти су 17. фебруара 1942. године спалили куће и зверски побили готово све житеље Бојника и суседног села Драговца, а међу стрељанима било је много жена, стараца и деце.

Био је то, у односу на број становника овога краја Србије, најмасовнији фашистички масакр у Другом светском рату.

По традицији, на Спомен-гробљу биће положени венци, прочитана ,,Повеља живих’’ и изведен култно-поетски програм уз учеће младих, пре свега ученика овдашњих школа.

О бојничкој трагедији исписано је много новинских прилога и научних публикација, а најзначајнија је књига је ,,Крвави фебруар’’ аутора Николе П. Илића, из Лесковца, правника по образовању, а историчара и публицисте по вокације, која је доживела више издања.

Бојник је сада општина у којој живи око 12.000 становника у самом градском средишту и 35 насеља од којих многима прети потпуно гашење

 

Коментара: 0


#   Бојник
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима