Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Bojniku bugarski fašisti u jednom danu streljali 500 rodoljuba

rssBookmark and Share

Bojnik 16.02.2011. Dušan Kocić

U bojničkom Spomen-parku sutra će biti održana komemoracija i izveden muzičko-scenski program i pročitana ,,Povelja živih’’ u znak sećanja na 17. februara 1942. godine kada su bugarski fašisti zverski streljali više od 500 žitelja Bojnika i susednog sela Dragovca, među kojima je bilo mnogo žena, staraca i dece, ali tačan broj nikada nije utvrđen

Spomen-groblje u Bojniku
Spomen-groblje u Bojniku

BOJNIK – U Bojniku, na jugu Srbije, sutra, 17. februara, biće održana komemoracija i izveden muzičko-scenski program u znak sećanja na više od 500 streljanih žitelja ovog kraja, jer tačan broj streljanih nije nikada utvrđen.

Bugarski fašisti su 17. februara 1942. godine spalili kuće i zverski pobili gotovo sve žitelje Bojnika i susednog sela Dragovca, a među streljanima bilo je mnogo žena, staraca i dece.

Bio je to, u odnosu na broj stanovnika ovoga kraja Srbije, najmasovniji fašistički masakr u Drugom svetskom ratu.

Po tradiciji, na Spomen-groblju biće položeni venci, pročitana ,,Povelja živih’’ i izveden kultno-poetski program uz učeće mladih, pre svega učenika ovdašnjih škola.

O bojničkoj tragediji ispisano je mnogo novinskih priloga i naučnih publikacija, a najznačajnija je knjiga je ,,Krvavi februar’’ autora Nikole P. Ilića, iz Leskovca, pravnika po obrazovanju, a istoričara i publiciste po vokacije, koja je doživela više izdanja.

Bojnik je sada opština u kojoj živi oko 12.000 stanovnika u samom gradskom središtu i 35 naselja od kojih mnogima preti potpuno gašenje

 

Komentara: 0


#   Bojnik
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima