Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу кадети положили заклетву

rssBookmark and Share

Лесковац 19.09.2015 Јужна Србија Инфо

У касарни "Воjвода Петар Боjовић" у Синковцу, код Лесковца, данас су воjничку заклетву заjедно положили кадети 140. класе Воjне академиjе, воjници на добровољном служењу воjног рока и професионални воjници

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Заклетву jе положило 130 кадета, 95 воjника на добровољном служењу воjног рока и jедан професионални воjник.

Државни секретар Mинистарства одбране Ненад Нерић поручио jе воjницима да настављаjу часну и светлу традициjу  предака и да показуjу своjу љубав према Србиjи. 

Oн jе нагласио да jе  добро обучена воjска наjбољи  гарант безбедности земље.

 

"Поштовани родитељи, ви сте данас наjпоносниjи људи у Србиjи, jер су ваша деца израсла у одговорне људе коjи знаjу шта су праве вредности, коjи воле своjу земљу и коjи су спремни да уложе своjе зање, труд и зноj за добробит земље. Све док има такву децу, Србиjа има и светлу будућност", рекао jе Нерић.

Oн jе поновио да воjска иде у корак са савременим армиjама света, али да не заборавља воjничке традициjе свог народа.

"Нема тог изазова на коjи нисмо спремни да реагуjемо како бисмо заштититли животе грађана и безбедност наше земље на сваком месту. Oд база у KЗБ  до удаљених кризних жаришта на другим континентима, где смо у служби мира у мисиjама  УН-а  EУ. Испуњавамо задатке тако да се Србиjа може поносити", нагласио jе Нерић.    

Kадети и воjници коjи су положили заклетву обjашњаваjу да су од малена волели воjнички позив и да су се веома брзо навикли на воjнички живот.

"Прилично смо се добро снашли, уклопили смо се и са старешинама и са колегама са коjима делимо класу и задовољна сам условима и обуком", прича кадеткиња Сара Aнђић из Београда.

Њене колеге кадети тврде да ће уложити велики труд како би на краjу школовања у класи наjбољи био неко од мушкараца, а не као ове године када су на академиjи три девоjке  биле наjбоље.   

"Свакако да су ове три биле наjбоље што показуjу и њихови резултати, али мислим да ће код нас наjбољи бити два мушкарца и jедна девоjка", уверен jе кадет Mилош Басарић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао jе да су кадети и воjници изабрали наjчасниjе занимање.

"Ви сте одлучили да наставите нашу хероjску традициjу. Доприносите очувању мира, добросуседства и приjатељства у региону и свету. Oдлуком да добровољно служите воjни рок показуjете да млади у Србиjи имаjу свест о значаjу одбране и безбедности своjе земље", оценио jе Цветановић.

Воjници на добровољном служењу воjног рока у касарни у Синковцу ће провести три месеца, а на краjу обуке ће добити сертификат коjи jе основни услов за конкурисање за запослење у воjсци. 

Након свечансоти, кадети и воjници су добили викенд одсуство.

Танјуг

Коментара: 0


#   Лесковац   Горан Цветановић   заклетва  кадети  Војвода Петар Бојовић касарна
@CvetanovicG @
[ Додај коментар ]