Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Пироту колачи јефтинији од хлеба

rssBookmark and Share

21.03.2011. Извор: РТС

Свакодневна поскупљења основних животних намирница нису натерала пиротске посластичаре да повећају цене. У центру Пирота колач и данас кошта 30 до 35 динара.

Мурат Шаћири
Мурат Шаћири
То што су колачи јевтинији од пецива и многих других намирница вероватно је разлог што у пиротским посластичарницама увек има гостију.

Најпознатија и најпосећенија је посластичарница у центру града коју, од 1933. године, држи породица Шаћири.

Љубазни и увек насмејани домаћини већ осам деценија, у пријатном амбијенту, дочекују Пироћанце укусним колачима. Понуда је разноврсна, али су и даље најтраженији они старински- баклаве и тулумбе - чија је цена само 30 динара.

"У ову посластичарницу долазим од како знам за себе", каже дугогодишња муштерија. "Сада сам пензионер и скоро свакодневно свраћам с унуком. Шаљем колаче и сину који живи у Београду."

Иам и муштерија који су скептични, кад је реч о квалитету, јер је у другим градовима цена колача неколико пута виша.

"Неки сумњичаво размишљају, питају се шта могу да добију за 30 динара и наруче само један колач. Кад пробају, наруче још неколико и на крају купе још и понесу кући", прича о својим искуствима Рагиб Шаћири.

Пироћанци су захтевне муштерије

Мурат Шаћири, који је читав живот посветио овом послу, сада је у пензији али свакодневно обиђе радњу, попије кафу, поразговара с људима, јер Пироћанци су, каже, захтевне муштерије.

"Одавно сам почео да размишљам рационално - то сам научио од Пироћанаца. Они јесу пробирљиве муштерије али цене квалитет и воле да долазе код нас. Цене су веома приступачне, увек смо ишли са мањом маржом али зато продајемо велике количине колача", објашњава Мурат Шаћири своју пословну политику.

Породични бизнис наставили су синови - они су четврта генерација која се бави посластичарским занатом.

"Сада је све много другачије него када је почињао наш отац. Доста смо осавременили производњу, пратимо новине у нашем занату. Може и сада лепо да се живи од тога, али уз доста труда, рада и одрицања", наглашава Елвир Шаћири.

Све остало је скупље, а и времена су се променила, али се Пироћанци нису одрекли старог обичаја - одласка на колаче. Зато на улазу посластичаре у центру града данас стоји натпис: "Овде се заљубила ваша прабака".

Марија Антоанета је изгубила главу када је Французима рекла да, ако немају хлеба, једу колаче. У Пироту због тога ником неће фалити ни длака с главе, јер су колачи заиста јефтинији од пецива у хлеба.

Коментара: 0


#
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима