Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Инклузивни буквар“, књига која слави различитости и јединство, и логотип инклузивног образовања „Учимо сви заједно“

rssBookmark and Share

Алексинац 15.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Биотехнолошка школа „Шуматовац“ у Алексинцу данас је била домаћин догађаја промоције инклузивног образовања и уважавања различитости.

Фото: UNICEF Srbija/Shubuckl
Фото: UNICEF Srbija/Shubuckl

Поруку да је учење могуће само када сва деца уче заједно послали су министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дејана Костадинова и председник општине Алексинац Далибор Радичевић. Истакли су важност инклузивног приступа образовању као кључног корака ка изградњи праведног, отвореног и демократског друштва. Догађај је део пројекта „Учимо сви заједно“, који заједно спроводе Министарство просвете и УНИЦЕФ, уз финансијску подршку Европске уније. 

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да је образовни систем Србије отворен и подстицајан за сву децу. 

„Ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом омогућено је да се образују по индивидуалном образовном плану, односно по плану који подразумева прилагођавање процеса наставе сваком детету, у редовним школама, као и школама за ученике са сметњама у развоју. Број ученика са сметња у развоју који похађа редовне школе је четири пута већи од броја ученика у специјалним школама“, рекла је министарка. Она је додала да се инклузивно образовање даље развија, а Пројекат „Учимо сви заједно”  помаже да се успоставе додатни механизми подршке који укључују различите професионалце, услуге, институције, приступе и начине рада.

Инклузивно образовање није само основно право сваког детета, већ и улагање у будућност друштва. Оно омогућује сваком детету да развије разумевање и поштовање према различитостима, али и да сутра напредује на тржишту рада и води достојанствен и продуктиван живот. 

„Инклузивно образовање једноставно представља поштовање основних људска права, као и прихватање и подстицање различитости. Препознајући улогу образовања у изградњи афирмативних ставова према различитостима, Европска унија је креирала Европски простор образовања (Еуропеан Едуцатион Ареа) - скуп смерница и препорука о креирању прилика за сву децу и проширивању образовања кроз представљање различитих перспектива и идеја ученицима. Стога је природно што смо ми, као највећи партнер Републике Србије у модернизацији образовног система, удружили снаге са Министарством просвете и УНИЦЕФ-ом у Србији како бисмо реализовали пројекат “Учимо заједно” вредан 4,8 милиона евра. Пројекат помаже успостављању важних прекретница које доприносе квалитету образовања у Србији - увођење нових механизама који ће пружити додатну подршку у образовном процесу, како би било прилагођено потребама сваког појединачног детета“, изјавио је амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре. 

Инклузивно образовање је квалитетно образовање које уважава способности и потенцијале сваког детета и истовремено пружа додатну подршку учењу сваком детету којем је то потребно.

„Инклузивно образовање је основно људско право сваког детета, без обзира на њено или његово порекло. Образовни систем у Србији је направио значајне кораке на путу инклузивног образовања. Сада треба да наставимо да заједно радимо на томе да осигурамо да свако дете у свакој школи широм Србије буде укључено и учи заједно са својим вршњацима“, истакла је Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији. 

Биотехнолошка школа и општина Алексинац активно учествују у пројекту, и пример су који јасно показује да је могуће остварити инклузивно образовање – образовање које сваком детету, посебно деци неповољног социо-економског статуса, омогућава равноправно учешће и да уз подршку могу да остваре своје пуне потенцијале. 

„Општина Алексинац подржава социјално-емоционално учење и инклузивно образовање, јер верујемо да свако дете заслужује једнаке могућности да учи и напредује. У нашим основним школама ради седам педагошких асистената, и један у Предшколској установи „Лане“, чији се рад финансира из средстава локалне самоуправе. Такође, општина суфинансира 50 одсто трошкова превоза за ученике средњих школа. Од 2022. године додељујемо стипендије ученицима и студентима који потичу из породица које су примаоци социјалних давања, као и ученицима и студентима са инвалидитетом“, истакао је председник општине Алексинац Далибор Радичевић. 

Он је додао да је ове године формирано и интерсекторско тело за инклузивно образовање, које чине представници више институција, а који ће у наредном периоду дати велики допринос даљем унапређивању инклузивног образовања, кроз различите активности усмерене ка усвајању инклузивних политика општине Алексинац. 

На догађају су представљени „Инклузивни буквар“, књига која слави различитости и јединство, и логотип инклузивног образовања „Учимо сви заједно“. 

 


#   Алексинац   ЕУ   УНИЦЕФ   Славица Ђукић Дејановић   Министарство просвете   инклузија   Емануел Жиофре   Биотехнолошка школа Алексинац
@unicefsrbija @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима