Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Венчала се с ујаком због пензије: Брак је незаконит, али важећи?

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 03.06.2016. И.А., Ало

Савета Н. из Ниша склопила је брак са ујаком Владиславом С. из околине Гаџиног Хана због иностране пензије, пише „Ало!“.

Владислав.С. Фото: Ало
Владислав.С. Фото: Ало

Информација да се тако нешто заиста догодило потврђена нам је и у Основном јавном тужилаштву у Нишу јер су и они добили полицијски извештај, јер је неко пријавио случај, међутим, поступак неће бити покренут јер венчање није предвиђено као кривично дело.

- Добили смо полицијски извештај у којем је наведено да је 22.06.2007. у Нишу склопљен брак између ујака и сестричине. Како то није кривично дело, нисмо у могућности да делујемо нити да покрећемо било какав поступак - кажу у Основном јавном тужилаштву.

Савета Н. није била у прилици да говори о овој теми. До Владислава нисмо успели да дођемо јер се налази у Швајцарској, а наш извор близак пару каже да је брак склопљен из користи, због пензије.

- Неко је пријаву за овај случај поднео полицијској управи Гаџин Хан 28. априла 2016, а полиција је пријаву проследила на обраду криминалистичкој полицији у Нишу. По овоме што се дозвољава у нашој земљи, слободно се могу венчати брат и сестра, ујак и сестричина, стриц и братаница.

Из матичне службе Ниша до закључења броја нисмо добили одговоре на питања. Дипломирани правник и адвокатски приправник Андријана Трајковић објаснила је да тај чин није кривично дело, али да постоји сметња за склапање брака и да може бити поништен ако то затраже супружници или наследници.

Савета, Фото: Ало

- У питању је побочно средство и није кривично дело јер је родоскрнављење када пунолетно лице изврши обљубу или са њом изједначен полни чин са малолетним сродником по крви у правој линији или са малолетним братом или сестром. Али у складу са чланом 19 Породичног закона, од сродника у побочној линији брак не могу склопити: рођени брат и сестра, брат и сестра по оцу или мајци, стриц и синовица, ујак и сестричина, тетка и братанац, тетка и сестрић, деца рођене браће и сестара, те деца браће и сестара по оцу или мајци. Међутим, некада може да се деси да се и упркос забранама брак закључи услед непажње матичара, обмане или преваре и такав брак је, иако незаконит, пуноважан док се не поништи пред судом - каже Трајковићева.

Коментара: 0


#   полиција   Швајцарска   Гаџин Хан   брак   Основно јавно тужилаштво   кривично дело   пензија   Андијана Трајковић   матичне службе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима